ТНК-ВР прогнозує подорожчання бензину в зв'язку з закриттям Лисичанського НПЗ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Вартість бензину в Україні в березні складе 10 коп./л на тиждень. При цьому через зупинку Лисичанського НПЗ і переорієнтацію ТНК-ВР на імпорт нафтопродуктів з Білорусі, зростання цін на бензин триватиме і далі.

Якщо ЛИНИК буде залишатися на ремонті, вже до травня частка імпорту нафтопродуктів в Україну зросте до 80%, і зростання цін на бензин уникнути не вдасться. Сама зупинка заводу обернеться збитком бюджету і економіці країни в близько 1 млрд дол.

Про це в інтерв'ю виданню ZN.UA повідомив президент і головний директор «TNК-BP Коммерс» Дідьє Казіміро.

«За нашими прогнозами, у березні зростання цін становитиме приблизно 10 копійок на літрі палива на тиждень. Цього місяця середній рівень світових цін на нафту вже подолав позначку 126 дол. за барель, що перевищує показники лютого на 6%. Зростання оптових цін на бензини в березні становило 5%. Це ще не позначилося на цінах роздрібного ринку України», - говорить він.

Дідьє Казіміро нагадав, що ТНК-BP стає імпортером, принаймні, на час ремонтних робіт на ЛИНИКу. Компанія планує до 50% нафтопродуктів, що отримуються в результаті переробки нафти компанії на Мозирському НПЗ (Білорусь), поставляти на український ринок. Також ТНК може постачати деякі обсяги з Литви та Румунії. А в зв'язку з ростом імпорту відбуватиметься і зростання цін на роздрібному ринку.

«Факт залишається фактом: ЛИНИК, наймолодший і найбільш технічно оснащений НПЗ в Україні, зупинився на позаплановий ремонт на невизначений строк. Під загрозою тисячі робочих місць, збитки бюджету та економіці країни оцінюються в суму близько мільярда доларів», - говорить він.

«Зі збільшенням імпортних поставок в Україну кожна нова тонна заходитиме за вищими цінами, що призводитиме до ще більшого підвищення цін. За нашими підрахунками, якщо ЛИНИК залишатиметься на ремонті, уже до травня частка імпорту нафтопродуктів в Україну зросте до 80%. Приблизно такий самий прогноз дають сторонні експерти. За цих умов уникнути цінових коливань у бік підвищення неможливо», - прогнозує експерт.

При цьому, зазначає Дідьє Казіміро, є і хороші новини - зростання цін на дизельне паливо в березні сповільнилося до 2%, що створює передумови для більш привабливих цін для сільгоспсектора в період посівної кампанії. !zn

Читайте також:

В Україні знову здорожчає бензин

ТНК-ВР заявляє про застарілі стандарти якості палива в Україні

Україна з 2008-го втратила 13 млн тонн завантаження нафтопроводів або рік роботи

Пригоди поганого танцюриста в країні поганих діджеїв

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі