Transparency International оцінила рівень корупції в Україні: Ганьба для нації

Поділитися
© ZN.UA
Згідно з результатом індексу сприйняття корупції за 2012 рік Україна займає 144 місце зі 176 країн, охоплених дослідженням. Такі результати Transparency International.

Україна посіла 144 місце у списку 176 країн за рівнем корупції і, таким чином, опинилась серед найбільш корумпованих держав світу, свідчать результати дослідження корумпованості країн в 2012 році від Transparency International.

Згідно з даними, розміщеними на сайті організації, Україна в поточному році набрала 26 балів зі 100 можливих, при цьому що нижчий бал, то більш корумпована країна.

В організації уточнюють, що в попередньому році показник України становив 27 балів (2,3 бала за старою методологією), що свідчить про впевнений рух країни у зворотному напрямку, опинившись між Конго і Папуа Новою Гвінеєю. У прес-релізі організації наголошується, що будь-який результат менше 30 балів є "ганьбою для нації".

Основними причинами, за якими рівень корупції в Україні зростає, на думку Transparency International, є бездіяльність Національного антикорупційного комітету при Президентові України, нефінансування державної антикорупційної програми, зміни у законодавстві про держзакупівлі, які вивели у тінь десятки мільярдів грн державних коштів.

"Transparency International вкрай стурбоване ситуацією, коли більшість кроків по боротьбі з корупцією в Україні так і залишаються номінальними", - йдеться у повідомленні.

- Азаров «однозначно не вірить», що в Україні високий рівень корупції (ВІДЕО)

У зв'язку з цим організація пропонує Україні здійснити 5 основних кроків для протидії корупції.

Зокрема, йдеться про виконання ініціатив Національного антикорупційного комітету при Президентові України, фінансування держпрограми по боротьбі з корупцією, вільний доступ до інформації про держзакупівлі.

Крім того, в організації пропонують зробити публічними відомості з єдиного держреєстру осіб, притягнутих до відповідальності за корупцію, неухильно виконувати норми про обов'язкове декларування посадовими особами своїх витрат, забезпечити доступ до декларацій чиновників.

В цілому, дослідження показало, що рівень корупції у багатьох країнах залишається високим. Зокрема, дві третини всіх країн, які зазначені у дослідженні, отримали за рейтингом менше 50 балів. Перші місця з рейтингом у 90 балів займають Данія, Фінляндія і Нова Зеландія, а "пасуть задніх" - Афганістан, КНДР і Сомалі.

Відзначимо, Transparency International неодноразово висловлювала стурбованість ситуацією з корупцією в Україні. Зокрема, якщо в 2006 році Україна, маючи оцінку в 2,8 бала за старою методологією, займала 99-104 місце серед 163 країн світу, у яких здійснювалося дослідження, то в 2009 році з результатом в 2,2 бала Україна вже опинилася на 146-153 місці серед 180 країн. У 2010 році оцінку 2,4 бала, окрім України, отримали 9 країн, а це значить, що Україна ділила з ними 134-143 місця. У 2011 році Україна зайняла 152-ге місце з рейтингом 2,3 бала. !zn

Читайте також:

Азаров «однозначно не вірить», що в Україні високий рівень корупції (ВІДЕО)

В Україні з'явиться бюро з розслідування злочинів чиновників, суддів і міліціонерів

198 депутатів Верховної Ради причетні до корупції, 234 - злісні прогульники, - дослідження

Спійманого на хабарі високопосадовця київського митника перевели на іншу роботу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі