Третій не зайвий: ЄС хоче брати участь у газових перемовинах між Києвом і Москвою

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Брюссель чекає на згоду Москви на участь ЄС у газових перемовинах із Києвом. Європейська комісія може стати третьою стороною перемовного процесу тільки у разі згоди двох сторін.

Європейська комісія надіслала на адресу Києва і Москви лист із пропозицією стати третьою стороною у газових перемовинах між Україною та Росією.

Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомив європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер у Брюсселі у вівторок, 31 січня.

«Це була пропозиція з нашого боку (стати учасником перемовин - ред.)», - сказав єврокомісар.

Зокрема один такий лист було надіслано міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойку. Джерела агентства в Єврокомісії стверджують, що у відповідь Київ підтримав таку пропозицію і висловив вдячність.

Також лист було надіслано і на адресу міністра енергетики РФ Сергія Шматка. За словами Г.Оттінгера, ЄК поки не отримувала будь-якої реакції від російської сторони.

«Ще ні, але ми знаходимося у постійному контакті і ми отримаємо відповідь у найближчі дні», - сказав він, відповідаючи на відповідне питання.

Зазначимо, що Єврокомісія може стати стороною перемовного процесу тільки у разі згоди двох сторін - і Києва, і Москви.

Г.Оттінгер підтвердив, що під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі він провів зустріч з Ю.Бойком, в ході якої український міністр запевнив єврокомісара в тому, що буде інформувати Брюссель про хід газових перемовин.

Нагадаємо, що Євросоюз наполягає, що будь-які результати, досягнуті під час перемовин між Києвом і Москвою, повинні гарантувати дотримання українською стороною зобов'язань, узятих при вступі до Енергетичного співтовариства.

При цьому ЄК також стверджує, що ЄС готовий «вступити у тристоронні консультації щодо газотранспортного транзиту у будь-який час».

«Комісія готова продовжувати активно підтримувати реформування українського енергетичного сектору і модернізувати газотранспортну інфраструктуру в Україні, щоб гарантувати, що система залишається ключовою частиною загальноєвропейської енергетичної мережі. Міністр Бойко і я домовилися працювати над загальною стратегією для подальшої інтеграції енергетичного ринку з ЄС. Ця робота почнеться негайно. Я буду перебувати у постійному контакті з Ю.Бойком щодо розвитку перемовин із Росією», - запевнив єврокомісар Г.Оттінгер.

Як повідомлялося, за словами Ю.Бойка, для створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС) від Росії необхідний газ для її заповнення, а від Європейського союзу - гроші на її реконструкцію.

У рамках перемовин щодо створення тристороннього консорціуму Україна виходить з двох принципів: надання гарантій обсягів транзиту російського газу до Європи і залучення інвестицій від європейських міжнародних фінансових організацій для модернізації української ГТС.

Також відзначимо, що в Євросоюзі не раз відзначали, що досі не одержували від Києва офіційної пропозиції щодо створення тристороннього консорціуму на базі ГТС, незважаючи на розмови про це ще з 2003 року. !zn

Читайте також:

Перемовини з РФ тривають, але рішення поки немає


Україна не має наміру ні з ким сваритися з приводу ГТС, - Янукович

Азаров: Україна не піде на поступки РФ, консорціум - єдиний шлях вирішення проблеми

Лавров про газотранспортний консорціум: Ви нам, ми - вам


Богословська: За спроби здати «трубу» в обхід Януковича можна отримати по пиці

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі