Ціни на чай у світі зросли до максимуму за 2,5 роки

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Стрибок цін на чай перевищив усі прогнози. Через неврожай у найбільших країнах-виробниках ціни на чай у світі зросли до максимуму за 2,5 роки. Зокрема, оптова вартість найелітнішого сорту чорного чаю зросла на 41%. Разом з тим в ООН запевняють, що роздрібні ціни на чай зростуть лише злегка. Проте загалом ціни продовжать зростати через падіння виробництва.

Через неврожай у найбільших країнах-виробниках ціни на чай у світі зросли до максимуму за 2,5 роки. Виробництво чаю впало, зокрема, через посуху в Кенії та мусонні дощі у Шрі-Ланці, пише Financial Times.

Оптова вартість найелітнішого сорту чорного чаю зросла на 41% - до $4 за кілограм. В ООН при цьому запевняють, що роздрібні ціни на чай зростуть лише злегка.

"Можна чекати, що це вплине на роздрібний ринок лише певною мірою, але конкуренція серед ритейлерів настільки висока, що суттєвих змін не відбудеться", - вважає експерт ООН Кайсон Чанг.

Разом з тим, аналітики очікують подальшого збільшення цін на чай через падіння виробництва.

За даними FT, виробництво чаю в Кенії за останні півроку впало на 11,5%. Індія і Шрі-Ланка скоротили виробництво майже на 10%. Найбільші імпортери чаю - Росія, Великобританія, Пакистан і країни Близького Сходу - збільшили запаси чаю в останні кілька місяців, що тимчасово допоможе утримати зростання цін, вважають трейдери.

Нагадаємо, що найвищої позначки ціни на чай досягли наприкінці 2009 року - $5,45 за кілограм. !zn

Читайте також:

Ціна за пляшку горілки зросте на 25-50%

Кава може значно подешевшати через рекордний врожай

Клюєв домовився з виробниками та супермаркетами про «стабілізацію» цін на продукти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі