Цукор за місяць подорожчав на 18%

Поділитися
© МНС
Ціна цукру в Україні за останній місяць зросла на 18%, у роздробі зростання не таке значне. Виробники вважають, що він буде дорожчати і надалі. Втім, аналітики підкреслюють, що за винятком бажання продавців збільшити заробітки, об'єктивних причин для зростання цін на цукор немає.

За останній місяць оптова ціна цукру підвищилася на 18% - з 5,0-5,2 до 5,9-6,1 тис. грн/т, досягнувши максимуму за останні дев'ять місяців. Однак зростання оптових цін на цукор поки не дуже позначилося на роздробі. За даними Мінекономрозвитку, з 6 по 24 липня середні відпускні ціни в Україні зросли на 2,3%, до 5,88 грн/кг.

Глава асоціації виробників цукру "Укрцукор" Микола Ярчук прогнозує подальше зростання як оптових, так і роздрібних цін. За його оцінками, в новому маркетинговому році в Україні буде зібрано на 20-25% менше цукрових буряків (14-15 млн т) і вироблено на 24-27% менше цукру (1,7-1,75 млн т).

Більше того, каже він, цукор повинен коштувати 7-8 грн за кг, оскільки "це його собівартість". Виробники розраховують, що подорожчання цукру дозволить їм «компенсувати завдані збитки», пише "Коммерсантъ-Украина".

Втім, директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький підкреслює, що цукровиробникам варто працювати над зниженням собівартості виробництва.

За словами керівника аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марії Колесник, "за винятком бажання продавців наростити маржу (заробіток, - ред.) перед новим сезоном, об'єктивних причин для зростання цін на цукор немає".

За оцінками аналітика інвестиційної компанії Тамари Левченко, виходячи з посівів цукрового буряка і прогнозів врожаю, в Україні буде вироблено близько 1,9 млн т цукру. "Враховуючи перехідні запаси в обсязі 300 тис. т на кінець маркетингового року, Україна повністю зможе ним себе забезпечити", - відзначає вона. !zn

Читайте також:

В Україні бензин будуть добувати з цукрового буряка

Україні загрожує нова "торгова війна». Цього разу - цукрова, з Митним союзом


Вчені: Цукор не менш шкідливий для здоров'я, ніж алкоголь і цигарки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі