У Греції попереду вирішальний тиждень з питання реструктуризації держборгу - FT

Поділитися
© football.ua
Приватним власникам держоблігацій Греції на 206 млрд євро дано час до вечора 8 березня, аби визначитися з питанням про добровільну участь у реструктуризації держборгу.

У Греції попереду вирішальний тиждень в рамках процесу запобігання суверенному дефолту: за оцінками експертів, її угода з приватними кредиторами про своп держборгу може розвалитися у будь-який момент, оскільки банки і хеджеві фонди все ще не дали гарантій своєї участі, пише Financial Times.

У п'ятницю, 24 лютого, Афіни направили приватним кредиторам офіційну пропозицію про обмін облігацій, що повинно привести до списання 53,5% номінальної вартості цих паперів і зниження держборгу Греції. Однак поки рівень участі кредиторів у цій угоді мінімальний, і, за даними інформованих джерел FT, навіть грецькі інвестори не поспішають підписуватися під цією угодою.

Приватним власникам держоблігацій Греції на 206 млрд євро дано час до вечора 8 березня, щоб визначитися з питанням про добровільну участь у реструктуризації держборгу. Згідно з оцінками міністерства фінансів Греції, для схвалення угоди необхідна згода власників облігацій, на яких припадає 90% номінальної вартості бондів. Греція може провести обмін і за підтримки 75% власників паперів, проконсультувавшись з офіційними кредиторами - Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом, оголосив Мінфін.

За даними FT, 75% - порогове значення, після досягнення якого Греції не доведеться залучати положення про колективні дії (collective action clauses), яке примушує до проведення свопу та списання частини номінальної вартості паперів, у тому числі для тих інвесторів, які добровільно не погодяться взяти участь у реструктуризації.

Однак, якщо число добровільних учасників свопу буде менше 66%, вся операція буде зірвана, у результаті чого Греція не зможе виплатити ті 14 млрд євро держборгу, термін погашення яких настає 20 березня, і буде змушена оголосити дефолт.

Інвестиційні консультанти закликають приватних кредиторів, які все ще не прийняли рішення, серйозніше поставитися до загрози дефолту Греції.

"Деякі інвестори вважають, що їх знову врятують. Але цього не буде", - заявив FT один з експертів на умовах анонімності. За його словами, цього разу Євросоюз готовий до дефолту Греції.

Разом з тим виконавчий директор Institute of International Finance, що представляє інтереси кредиторів, Чарльз Даллара поки не бачить серйозного приводу для неспокою. За його словами, інвестори уважно оцінюють умови угоди, "ставлять безліч питань".

"Мова йде про найбільшу реструктуризацію держборгу в історії. І до того ж найскладнішу. Зрозуміло, що інвесторам потрібен час на її усвідомлення", - сказав Ч.Даллара.

Як відзначає FT, незважаючи на офіційний кінцевий термін увечері 8 березня, через складну структуру угоди багатьом приватним кредиторам необхідно прийняти рішення не пізніше вівторка. При цьому більшість з них має проконсультуватися зі своїми радами директорів, оскільки мова йде про збитки у розмірі до 75%. !zn

Читайте також:

Грецький парламент прийняв закон про списання 107 млрд євро боргу країни

Греція вирішила продати газові активи. Делегація "Газпрому" вже відвідала Афіни

У Греції залишається дев'ять днів, щоб завершити прийняття необхідних реформ

У ЄС визнали, що антикризовими заходами ще більше посилили соціальну нерівність

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі