Кримінальна відповідальність за обмін валюти звичайним громадянам не загрожує

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нацбанк влаштував «психологічну атаку», налякавши населення введенням тотальної кримінальної відповідальності за нелегальний продаж валюти і ухилення від сплати податків. Однак правоохоронним органам буде досить складно зловити на нелегальному обміні, як і довести.

Кримінальна відповідальність за обмін іноземної валюти на гривню в обхід банків, про яку заявили раніше в НБУ, настане лише в разі, якщо громадянина зловлять при продажу валюти на суму від $13,8 тис.

Навіть якщо співробітники правоохоронних органів почнуть притягати до кримінальної відповідальності людей, що обмінюють валюту на вокзалах, біля обмінних пунктів або навіть через інтернет, більшість громадян зможуть її уникнути, пише "Коммерсантъ-Украина"..

- НБУ погрожує «валютникам» кримінальною відповідальністю

Згідно зі ст. 212 і 212-1 Кримінального кодексу, умисне ухилення від сплати податків і зборів карається штрафом, тільки якщо зазначені дії призвели до ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у "значних розмірах".

Це сума, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Тобто до кримінальної відповідальності призведе несплата збору від продажу валюти на суму від 17 тис. грн. Щоб виникала необхідність у сплаті такого податку, потрібно продати на чорному ринку валюту на суму від $13,8 тис.

Операції на меншу суму, згідно з КК, не підпадають під дію норми, яка передбачає відповідальність за ухилення від сплати податків.

При цьому згадані статті КК не передбачають покарання у вигляді позбавлення волі, а максимальний штраф складає 425 тис. грн.

"До кримінальної відповідальності обмін невеликих сум не призведе, оскільки повинні бути виконані всі вимоги, зазначені у КК", - відзначає радник практики вирішення суперечок юрфірми Integrites Ганна Тищенко.

- НБУ обіцяє "присікати будь-які спроби нажитися" на валютному ажіотажі

Юристи сумніваються, що звичайні громадяни постраждають і понесуть покарання. "Довести, що дві фізичні особи здійснювали обмін валюти і ухилялися при цьому від сплати податків, практично неможливо. У них немає ліцензій на здійснення валютних операцій, вони не є фінансовими установами. І людина завжди може сказати, що брала гроші в борг або повертала їх, а це не заборонено. Теоретично можна звинуватити в ухиленні від сплати податків, але для цього необхідні докази того, що одна особа незаконно займається професійною діяльністю з конвертації валюти", - говорить керуючий партнер юрфірми "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович.

Від правоохоронних органів будуть потрібні значні зусилля, щоб виявити хоча б незначну частину таких операцій.

"Щоб у правоохоронних органів була доказова база, достатня для осуду винного, злочинців доведеться ловити "на гарячому". Інакше довести, що валюта була куплена (або продана, - ред.) саме після введення нового збору, буде вкрай важко. Адже зараз люди рідко залишають собі чеки при купівлі валюти", - пояснює радник практики вирішення суперечок юрфірми Integrites Ганна Тищенко.

Нагадаємо, що притягнення до відповідальності будь-кого, хто скористається послугами "міняйл", стане можливим після введення збору у Пенсійний фонд у розмірі 15% від суми обміну готівкової валюти. !zn

Читайте також:

Нацбанк «активно вивчає» можливість введення обмежень на розрахунки готівкою

Парламентська більшість відклала 15%-й податок на продаж валюти

Опозиція звинуватила сім’ю Януковича в бажанні розжитися за рахунок 15%-го податку на продаж валюти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі