Ухилення від сплати податків прирівняють до злочинів з відмивання грошей

Поділитися
© Getty Images
FATF порекомендувала включити ухилення від сплати податків до списку злочинів з відмивання грошей.

Група з розробки фінансових заходів по боротьбі з відмиванням грошей (FATF) порекомендувала урядам країн світу розглядати ухилення від податків як сигнал для проведення перевірки у пошуках інших видів фінансових зловживань.

У своєму прес-релізі за підсумками пленарної сесії FATF оголосила про включення ухилення від сплати податків до списку "предикативних злочинів, що передують легалізації грошових коштів, отриманих незаконним шляхом".

За підсумками двох років обговорень організація на лютневій пленарній сесії переглянула Міжнародні стандарти протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню озброєнь, які використовуються більш ніж у 180 країнах світу як один з основоположних документів у цій сфері.

Як пише The New York Times, внесені зміни сигналізують про посилення боротьби з податковими порушеннями. При цьому організацію цікавить не ухилення від податків як таке, а ті злочинні цілі, на які може бути витрачено здобуті таким шляхом кошти.

За даними FATF, відмивання грошей і пов'язані з ним злочини обходяться світу у 2-5% світового ВВП щорічно.

Окрім того, вперше за кілька років організація оновила так званий "чорний список" країн і офшорних зон, де необхідні рішучі заходи для протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.

До IV групи FATF - країни під особливим режимом санкцій - входять Іран і КНДР. Держави у третій групі вживають рекомендованих організацією заходів, проте вони реалізуються недостатньо швидко або їхні системи містять стратегічні недопрацювання: Болівія, Гана, Індонезія, Кенія, Куба, М'янма, Нігерія, Пакистан, Сан-Томе-і-Прінсіпі, Сирія, Танзанія, Таїланд, Туреччина, Шрі-Ланка, Ефіопія.

Як пише The Wall Street Journal, включення податкових злочинів до списку FATF може мати дуже серйозні наслідки.

Зокрема, подібний підхід загрожує поступовим вимиранням "податкових притулків" - офшорних зон з пільговим режимом оподаткування. Розвинені країни активізували боротьбу з регіонами "податкового раю" під час фінансової кризи 2008-2009 років, їх підштовхнув до цього дефіцит ліквідності та наявність величезних - таких близьких і таких недоступних - сум грошей на офшорних рахунках громадян і компаній, що приховують свої доходи від податкових органів.

Рішення FATF про визнання податкових порушень відмиванням грошей розв'яже руки США та іншим країнам і дозволить їм, у тому числі, отримати доступ до даних про офшорні рахунки, вважають експерти.

Зміна підходу до оцінки податкових злочинів важким тягарем ляже на фінансові інститути і транснаціональні корпорації, вважає партнер Dechert LLP Томас Богл.

"Банкам і компаніям доведеться як слід розібратися в тому, що є законним податковим плануванням, а що вважається ухиленням від податків", - пояснив він.

Галузеві організації фінансового сектору останні місяці активно направляли FATF листи з попередженнями про те, що занадто широке трактування ухилення від податків негативно позначиться на світовій фінансовій системі. !zn

Читайте також:

FATF вивела Україну з "сірого списку"

У СНД створять Раду керівників фінансової розвідки по боротьбі з тероризмом


Обміняти валюту в Україні тепер можна тільки з документами

Від нелегального працевлаштування Київ втрачає до 600 млн грн

Боротьба з відмиванням грошей: європейський досвід для України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі