Україна безуспішно намагається захистити в Європі свою ГТС від "Південного потоку" Росії

Поділитися
© unn.com.ua
Україна у черговий раз вимагає від Енергоспільноти Європи хоч якось відреагувати на будівництво Росією газопроводу "Південний потік", який обходить територію України.

Міненерговуглепром знову звернувся до секретаріату Енергетичного Співтовариства з проханням терміново ініціювати проведення найближчим часом консультацій з метою обговорення проекту "Південний потік", який суперечить національним інтересам України, повідомило інформоване джерело в уряді.

"На нашу думку, ситуація, що склалася, ставить під сумнів ефективність реалізації основних завдань Енергетичної Спільноти, які полягають у створенні єдиного енергетичного ринку", - йдеться у відповідному листі України в Енергоспільноту.

Міністерство наголошує, що Україна сьогодні забезпечує безперебійне постачання енергоносіїв до ЄС. При цьому звертає увагу, що для повномасштабного планування робіт щодо модернізації ГТС повинна мати довгострокові гарантії обсягів транзиту природного газу по своїй території.

"Однак ... в умовах відсутності інвестицій, окремими країнами-членами Енергетичного Співтовариства ведеться робота щодо участі у проекті "Південний потік", - йдеться в листі.

Міненерговуглепром нагадує, що неодноразово інформував Європейську Комісію та секретаріат Енергоспільноти про негативне ставлення в Україні до реалізації проекту "Південний потік" і звертався з проханням терміново провести відповідні консультації в рамках Договору про заснування Енергоспільноти щодо створення єдиного енергетичного ринку, проте безрезультатно.

Тим часом, зазначає відомство, вже 7 грудня цього року на території компресорної станції "Російська" (г.Анапа, Росія) заплановано проведення урочистої церемонії зварювання першого стику газопроводу "Південний потік" за участю президента Росії Володимира Путіна.

- «Газпром» назвав дату, коли розпочнеться будівництво ще одного газопроводу в обхід України

Як відомо, у підписаному НАК "Нафтогаз України" з "Газпромом" у січні 2009 року 10-річному контракті про постачання російського газу в Україну міститься пункт "бери або плати", який "Газпром" погрожує застосувати до "Нафтогазу" і теоретично може вимагати сплатити штраф за скорочення імпорту.

У той же час, в контракті між "Газпромом" і "Нафтогазом" про транзит природного газу по території України відсутні гарантії мінімального обсягу транзиту, як і немає положення «транспортуй або плати», тобто не передбачені штрафні санкції за його скорочення.

- «Бери або плати»: брати чи не брати?

При цьому контракт зобов'язує "Газпром" аж до 2019 року транспортувати через Україну в Європу природний газ в обсязі не менше 110 млрд. куб. м щорічно.

Відповідальність «Газпрому» за недотримання встановлених мінімальних обсягів транзиту передбачена правом Швеції і полягає у відшкодуванні збитків (компенсації втрат від скорочення обсягів транзиту).

Більше того, підготовка «Газпромом» до будівництва «Південного потоку» має як наслідок скорочення обсягів транзиту через територію України, що вже зараз дає українській стороні підстави вимагати такого ж радикального підвищення ставки транзиту або навіть підвищення зазначеної ставки в односторонньому порядку.

Як повідомлялося, за 10 місяців 2012 року обсяги транспортування через територію України в країни Європи і СНД скоротилися, у порівнянні з 10 місяцями попереднього року на 19,2% (на 16,4 млрд куб. м) - до 69,2 млрд куб. м.

Пропускна спроможність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

При цьому численні спроби Києва переглянути обидва контракти залишаються безрезультатними. !zn

Читайте також:

«Північний потік», «Південний потік» та інші подвиги «Газпрому»

Україна ще більше скоротить закупівлі газу в Росії і збільшить імпорт з Європи

Реверс - не шантаж

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі