Україна домовилася про кредит на будівництво LNG-терміналу

Поділитися
Україна подолала ще один крок до зміцнення своєї енергонезалежності, досягнувши домовленості про отримання коштів для будівництва в Одесі терміналу зрідженого газу.

Україна завершила переговори про отримання кредиту для будівництва на своїй території LNG-терміналу - заводу з прийому зрідженого природного газу (ЗПГ). Завершити його будівництво планується вже через два роки.

Про це повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з делегацією Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), яка відбулася в Києві у четвер, 7 червня.

Азаров нагадав, що сусід України - Польща домовилася про кредитування Катаром будівництва LNG-терміналу на території республіки. Процес почнеться в наступному році, і вже через два роки Польща зможе отримувати катарський скраплений газ.

Будівництво терміналу скрапленого газу в Україні обійдеться в 846 млн євро

«Польща зможе отримувати від 5 до 10 млрд куб м зрідженого газу. В принципі, їм стільки не потрібно, і ми могли б частину цього газу забрати для власних потреб. Ми про це говорили і з поляками, і з керівництвом Катару», - зазначив прем'єр.

Тому, підкреслив Азаров, Україна зацікавлена ​​в залученні кредиту ЄБРР на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. «Ми хотіли б укласти угоду про модернізацію і реконструкцію нашого газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, насамперед тієї його частини, яка виходить на Польщу», - цитує Азарова прес-служба Кабміну.

У свою чергу перший віце-президент ЄБРР Варел Фріман відзначив, що модернізація вказаного відрізка української ГТС є досить перспективною. «Україні потрібна велика гнучкість в експлуатації цього трубопроводу, і співпраця з Польщею була б дуже цікавою, оскільки в Польщі є плани з будівництва LNG-терміналу. Цей проект є надзвичайно важливим аспектом енергозбереженням та енергоефективності», - підкреслив він.

Раніше ZN.UA повідомляло, що формування консорціуму інвесторів проекту з будівництва в Одесі терміналу скрапленого газу почнеться в червні. Відомо, що Україна проводила переговори з потенційними інвесторами - провідними європейськими нафтогазовими компаніями, які в уряді не хотіли називати зважаючи на переговорний процес.

Також повідомлялося, що остання поїздка Миколи Азарова до Катару показала, що ця країна виявляє зацікавленість в енергетичній співпраці з Україною. Зокрема були проведені переговори щодо постачання скрапленого газу з компаніями Ras Gaz і Katar Gas, які мають державну частку. У Нацагентстві, що займається будівництвом LNG-терміналу, прогнозують, що до осені Україна буде мати два рамкових договори на поставку газу.

Нагадаємо також, представники ЄБРР та ЄІБ неодноразово заявляли, що готові фінансувати модернізацію ГТС у розмірі $ 308 млн за умови проведення Києвом реформ у газовій сфері. Однією з умов називалося реформування НАК "Нафтогаз Україна" відповідно до вимог Другої і Третьої директив ЄС, які передбачають відділення виробничих (видобувних) потужностей від транспортних (трубопровідних) мереж.

Україна офіційно оголосила про старт модернізації ГТС влітку поточного року. Першим етапом реконструкції української ГТС за участю міжнародних фінансових організацій стануть роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який передбачає реконструкцію української ділянки газопроводу і розрахований на три роки. Загальний обсяг інвестицій у перший етап складе $ 538, 87 млн, зокрема власні кошти "Нафтогазу України" - $230,87 млн, кредитні кошти - $ 308 млн (по $ 154 млн від ЄБРР і ЄІБ). !zn

Читайте також:

Україна домовляється з Катаром, Алжиром і США про постачання зрідженого газу

Будівництво терміналу скрапленого газу в Україні обійдеться в 846 млн євро


Європа не дасть грошей на модернізацію ГТС, поки Україна не визначиться з подальшою долею "труби"

Без реформування «Нафтогазу» ЄБРР не дасть Україні грошей на модернізацію ГТС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі