Україна домовилася з ВТБ про рефінансування $2-мільярдного кредиту на 2 роки

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
ВТБ і Мінфін України домовилися про рефінансування значної частини виданого в 2010-му році кредиту на $2 млрд на 2 роки.

Міністерство фінансів України і російський банк ВТБ домовилися про рефінансування на два роки значної частини кредиту у $2 млрд, наданого банком у червні 2010 року.

Як відзначається у прес-релізі ВТБ, домовленість була досягнута в середу, 30 травня, в ході візиту до Києва делегації ВТБ, яку очолював президент - голова правління банку Андрій Костін.

Глава ВТБ зустрівся з президентом країни Віктором Януковичем, головою Національного банку (НБУ) Сергієм Арбузовим і міністром фінансів Юрієм Колобовим.

Учасники зустрічі торкнулися широкого кола питань стратегічної співпраці, зокрема, погашення наданої російським банком позики, яке буде здійснено на початку червня цього року.

Група ВТБ висловила зацікавленість у розширенні співпраці з урядом України та підтримці подальшого розвитку економіки країни.

На тиждень раніше міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко заявив, що Україна частково рефінансує кредит ВТБ на $2 млрд, що погашається у червні, шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики на $1 млрд.

"Прийнято рішення про те, що будуть випущені облігації державної внутрішньої позики на суму $1 млрд терміном на два роки за процентною ставкою, яка істотно нижче поточних ринкових котирувань", - сказав він.

Відповідаючи на запитання: чи передбачає схема рефінансування кредиту ВТБ також виплату $500 млн "живими" грошима і залученням нового кредиту ВТБ на $500 млн, міністр відповів: "Деталі я не можу коментувати, але ви не далекі від істини".

У середині травня прем'єр-міністр Микола Азаров у своєму фейсбуці повідомив, що Україна узгодила з ВТБ питання щодо кредиту на $2 млрд. «Минулого тижня міністр фінансів України був у Москві і домовився з керівництвом банку з цього питання», - написав прем'єр, однак також відмовився повідомляти які-небудь деталі результатів переговорів.

Як повідомлялося, російський ВТБ в червні 2010 року надав Україні шестимісячний бридж-кредит (перед розміщенням єврооблігацій і отриманням першого траншу кредиту МВФ) на $ 2 млрд під 6,7% річних строком на 6 місяців.

Повернення коштів за цим кредитом припадає на червень-2012. Нагадаємо, що Україна вже тричі подовжувала цей піврічний кредит (в цілому ще на 1,5 року). При цьому, відзначимо, в листопаді 2011 року Азаров заявляв про досягнення домовленості щодо його переоформленню в довгостроковий кредит.

За даними Мінфіну, обсяг виплат за рахунком погашення держборгу в II кварталі 2012 року оцінюється в 29,41 млрд грн, зокрема в червні - 23,61 млрд грн. При цьому, надходження за борговими операціями на другий квартал плануються в обсязі 33,55 млрд грн, зокрема зовнішні - 17,65 млрд грн: найбільшу суму призначено залучити в травні - 20,5 млрд грн. !zn

Читайте також:

Україна ще на півроку продовжила кредит ВТБ на $ 2 млрд

Мінфін загітував банкірів позичати більше грошей уряду

Україна знову просить Росію відкласти погашення кредиту на $ 2 млрд

У Мінфіні запевняють, що за необхідності Україна зможе повернути $ 2-мільярдний кредит ВТБ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі