Україна готова до «газового» суду з Росією

Поділитися
Україна добре підготувалася і запаслася всіма аргументами, щоб відстояти свою позицію, якщо Росія подасть на неї до міжнародного суду, що не виключено.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко не виключає судових розглядів з питання закупівлі обсягів газу в Росії. Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Інтер".

"У нас абсолютно чітка і зрозуміла позиція, що ми зараз робимо, ми знижуємо закупівлі за цим контрактом. Та в нас будуть суперечки, може навіть судові з нашими російськими колегами", - зазначив міністр.

"Ми абсолютно праві і ми будемо діяти так, що це відповідає нашим національним інтересам. Будемо це відстоювати в Стокгольмі, або в Лондоні, або в Парижі. У нас іншого виходу немає", - уточнив він.

- «Газпром» подасть у суд? Чекаємо!


Бойко уточнив, що цього року у Росії планується закупити 26 мільярдів кубометрів газу, хоча раніше планувалося на 1 мільярд більше: "Скільки закупимо, стільки і заплатимо".

"Ми не можемо зупинити шахти і звільнити своїх людей, з тим, щоб брати супердорогий газ, і ніхто нас не примусить. Буде суд, значить, будемо відстоювати", - заявив міністр.

"Є, до речі, прецеденти, з деякими європейськими компаніями і вони закінчилися тим, що суд прийняв сторону європейських компаній. Тобто не змусили їх купуват стільки, скільки є в контракті", - нагадав він.

"Ми консультувалися з юристами щодо можливого суду проти нас. Ми до цього готові", - запевняє Бойко.

"Ми опрацювали цей варіант, зокрема отримали консультації щодо транзитного контракту, який теж, на жаль, нас не влаштовує, але тим не менше був підписаний, і незважаючи на всі наші тертя з російськими колегами ми повною мірою виконуємо обов'язки перед Європою", - уточнив він.

Нагадаємо, що в зв'язку з високою ціною на паливо Україна заявила про намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році до 27 млрд куб. м. Водночас у РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінено не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.

Крім того, як писало ZN.UA, наміри «Нафтогазу України» скоротити майже в півтора рази щорічні обсяги закупівлі газу викликали, звичайно, негативну реакцію російського газового монополіста. Джерело в "Газпромі" заявило, що не виключаються судові розгляди з Україною.

Можливо, початок розгляду «газпромівського» позову проти «Нафтогазу» дійсно послужив би початком розірвання десятирічного газового контракту купівлі-продажу російського газу від 19 січня 2009 року. !zn

Читайте також:

«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

Путін вірить, що «Газпром» вирішить спір з Єврокомісією «без втрат»

Ющенко лякає Україну мільярдними штрафами від «Газпрому»

«Газпром» програв у суді чеської RWE Transgas. Україна може використати цей прецедент на свою користь

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі