Україна хоче знизити ціну на газ до $250 і створити газотранспортний консорціум з РФ і ЄС, - Янукович

Поділитися
Президент Віктор Янукович розповів про подробиці газових перемовин із Росією. За його словами, ціна на російський газ для України не повинна бути вищою, ніж $250. При цьому Україна ставить собі за мету створення саме тристороннього газового консорціуму за участю РФ і ЄС.

«Ми бачимо наш інтерес у зниженні ціни на газ до рівня європейського, справедливого. А з урахуванням того, що ми уклали харківські угоди, звичайно, що будемо вимагати (і ми отримаємо це) знизити від цього рівня ціну на 100 дол.


Ми хочемо створити газотранспортний консорціум, і ми хочемо розділити відповідальність між Україною, РФ і Європою. Звичайно, ми ведемо перемовини про модернізацію і збереження обсягів прокачування з перспективою збільшення.

Є велике бажання і необхідність щодо всіх параметрів домовитися, і зараз ця робота ведеться на рівні експертів. Сьогодні делегація у Москві і будемо вірити, що вона закінчиться рішенням компромісним. Компромісним - це коли кожна зі сторін щось втрачає, і щось знаходить», - сказав В.Янукович.

Коментуючи можливість виходу України з Енергетичного співтовариства, або з 3-го енергопакету, він сказав: "Ми бачимо, що минув час, і нам втерли носа. Ми можемо втратити багато чого. І замість того, щоб наше багатство - ГТС - працювало, ми отримаємо металобрухт. Я не хочу, щоб нашу ГТС було відкинуто на узбіччя. Будемо докладати всіх зусиль, щоб створити консорціум".

При цьому В.Янукович підкреслив, що Україна ставить за мету саме тристоронній консорціум з РФ і ЄС.

"Правильна позиція - розділити і відповідальність, і можливості між споживачами - Європою, між постачальником - Росією, і між транзитером - Україною", - підкреслив В.Янукович.

Він нагадав, що ціна на газ в Україні зараз більше 550 дол, а з урахуванням знижки - 415 дол.

"І в цьому році вона не буде нижчою, а буде вищою. І вона найвища в Європі. Ми вважаємо, що ціна в Україні не повинна бути вищою, ніж 250 дол, а якою вона буде - важко сказати" - повідомив він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі