Україна хоче брати участь у будівництві ще одного газопроводу до Європи

Поділитися
Україна заявила про свою зацікавленість в будівництві вже практично всіх "альтернативних" газопроводів, покликаних зменшити залежність Європи від російського "Газпрому".

Україна готова брати участь у будівництві Трансанатолійского газопроводу (TANAP), заявив прем'єр-міністр Україна Микола Азаров.

"Ми уважно стежимо за вашими переговорами з Азербайджаном щодо будівництва Трансанатолійского газопроводу. Більше того, ми готові брати участь у будівництві цього газопроводу. Я маю на увазі як фінансово, так і поставляти труби і компресорні станції", - сказав він на зустрічі з віце- прем'єром Туреччини Алі Бабаджаном в Києві в п'ятницю, 4 травня.

Прем'єр зазначив, що Україна останнім часом активно займається питанням диверсифікації поставок газу в країну.

Азаров вважає, що Україна і Туреччина могли б серйозно координувати свої позиції в галузі енергетики.

Український прем'єр запропонував обговорити всі енергетичні питання на 4-му засіданні робочої групи з питань енергетики, засідання якої заплановано провести в Києві в травні-червні поточного року.

Україна готова вкласти до 790 млн євро в будівництво газопроводу в обхід Росії

Нагадаємо, що в кінці грудня 2011 року Туреччина і Азербайджан підписали меморандум про взаєморозуміння зі створення консорціуму, що будуватиме газопровід Trans Anadolu (TANAP) для поставки природного газу з азербайджанського родовища "Шах Деніз" в Європу через турецьку територію.

Протяжність трубопроводу становить дві тисячі кілометрів, початкова пропускна здатність - 16 млрд. кубометрів на рік з можливістю розширення. Вартість газопроводу буде визначатися компанією SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану, ДНКАР) і може бути близька до раніше озвучених цифр у $ 5 млрд. Будівництво газопроводу TANAP необхідне для експорту переважно 50 млрд куб. м газу, які Азербайджан планує видобувати до 2025 р.

Учасники проекту планують вирішити всі питання з цього газопроводу в 2012 р. і почати будівництво для того, щоб проект був зданий до кінця 2017 р., коли почнеться реалізація другої стадії розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз".

Засновниками консорціуму будуть SOCAR, турецький державний трубопровідний оператор Botas і турецька нафтова компанія Turkiye Petrolleri AO. Надалі до консорціуму зможуть приєднатися й інші міжнародні нафтогазові компанії.

Азербайджанські ЗМІ в березні-2012 подали висловлювання турецького чиновника, який зазначив, що Туреччина хоче збільшити свою частку в TANAP на 50%, проте офіційного підтвердження поки не було.

Газопровід має стати основою "Південного газового коридору". Консорціум розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз" (обсяг запасів у 1,2 трлн куб. м) розглядає можливі маршрути експорту газу в Європу. Зокрема, вивчаються маршрути "Південного газового коридору".

"Південний газовий коридор" є одним з пріоритетних для Євросоюзу енергетичних проектів. Він покликаний диверсифікувати маршрути і джерела енергопостачань і тим самим збільшити енергетичну безпеку ЄС. До проектів "Південного газового коридору" належать газопровід Nabucco, Трансадріатичний газопровід (TAP), ITGI (газопровід Туреччина-Греція-Італія). !zn

Читайте також:

Україна хоче будувати газопроводи і добувати газ у Туркменістані

Україна намагається заблокувати будівництво Росією обхідного газопроводу

Україна домовляється з Туреччиною про поставки газу по новому маршруту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі