Україна і ЄС можуть допомогти один одному в рамках антимонопольного розслідування проти "Газпрому"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Рішення «газових» проблем як України, так і країн Євросоюзу, було б більш швидким і ефективним у співпраці з ЄС, зокрема в рамках антимонопольного розслідування, розпочатого проти "Газпрому". Наприклад, шляхом обміну інформацією та проведення неформальних консультацій.

Українська сторона стикається з тими ж проблемами в газовій сфері, що й країни ЄС, - ускладнення вільних поставок газу і несправедливо високі ціни на нього. Тому рішення «газових» проблем було б більш швидким і ефективним у співпраці з Європейським Союзом.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише юрист-міжнародник Олександр Малиновський, партнер «Грант Торнтон Україна».

«Зокрема в рамках європейського антимонопольного розслідування проти «Газпрому». Наприклад, шляхом обміну інформацією та проведення неформальних консультацій», - пояснює Малиновський.

Він звертає увагу, що платформою для такого діалогу між Києвом і Брюсселем є Договір про заснування Європейського Енергетичного співтовариства, до якого Україна приєдналася у 2011 році і який містить положення, що стосуються питань конкурентної політики та заходів щодо забезпечення вільної конкуренції.

Крім того, зазначає юрист, подальша інтеграція України в газовий ринок ЄС і її становлення в якості повноправного члена Європейського Енергоспівтовариства дадуть нашій країні можливість скористатися результатами європейського антимонопольного розслідування для захисту українських інтересів у газовій сфері.

У цьому контексті розпочате в ЄС антимонопольне розслідування не слід було б розглядати як вороже по відношенню до «Газпрому», вважає юрист.

«У стратегічній перспективі заходи реформування і перетворення, до яких, ймовірно, змушений буде вдатися «Газпром» за підсумками розслідування ЄС, позитивно позначаться на самому монополісті», - пояснює він.

Це, до речі, розуміє і сама російська сторона: раніше в інтерв'ю глава Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Росії заявив, що «вважає «Газпром» вкрай неефективною компанією, у якої достатньо грошей, і якій просто потрібно навести порядок у своєму господарстві».

Детальніше читайте в статті "Росія-ЄС: газове перезавантаження. Можливості для України" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

«Газпрому» загрожує штраф Єврокомісії у розмірі понад 10 мільярдів євро

Путін вірить, що «Газпром» вирішить спір з Єврокомісією «без втрат»

Росія на прикладі Молдови показала Україні, як добитися знижки на газ

Болгарія дала Україні шанс домовитися з «Газпромом»

Словаччина допоможе Україні майже наполовину знизити залежність від російського газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі