Україна і ЄС обговорюють постачання газу з Європи в Україну і використання підземних сховищ

Поділитися
Україна пропонує ЄС використовувати свої підземні газові сховища в якості акумулюючих потужностей, які будуть компенсувати витрати газу під час пікових навантажень.

Сьогодні, в четвер 22 березня, у Брюсселі пройде зустріч міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка і комісара Євросоюзу з питань енергетики Гюнтера Оттінгера.

Як повідомив у Польщі прем'єр-міністр України Микола Азаров, сторони обговорять "стан та перспективи співробітництва України та ЄС в енергетичній сфері".

Зокрема, Бойко і Оттінгер збираються обговорити питання постачання газу з Європи до України.

Також одне з питань - можливість країн ЄС використовувати українські підземні сховища газу.

"Нафтогаз" уже знайшов охочих використовувати українські сховища газу

Зокрема, за словами Азарова, Україна пропонує ЄС використовувати вітчизняні газові підземні сховища в якості акумулюючих потужностей, які будуть компенсувати витрати газу під час пікових навантажень (тобто закачувати в них газ за спотовими цінами протягом року, а використовувати його в зимовий період, коли вартість газу зростає).

Прем'єр підкреслив, що аномально холодна зима 2012 року показала, що українські підземні сховища газу є надзвичайно надійним і економічно вигідним інструментом компенсації пікових навантажень.

Як повідомлялося раніше, кілька європейських компаній вже проявили зацікавленість до спільного використання унікальних українських ПСГ, від яких у "Газпромі" демонстративно вирішили відмовитися "у майбутньому".

Як відомо, Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м.

Нагадаємо, раніше ZN.UA повідомляло, що Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ трубопроводами не тільки з Росії, але і з Європи та інших країн. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

Зокрема, ZN.UA стало відомо, що «Нафтогаз» планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.

Крім того відомо, що представники України провели переговори з Туреччиною і Болгарією на предмет використання одного з турецьких LNG терміналів для того, щоб потім організувати постачання газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну. !zn

Читайте також:

"Нафтогаз" уже знайшов охочих використовувати українські сховища газу


Закупівля газу на спотових хабах в Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії

Бойко не заперечує, що Україна може перевести свою ГТС у реверсний режим

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі