Україна і Туреччина підписали протокол про співпрацю за трьома енергетичними проектами

Поділитися
Сторони домовилися «поглиблювати двостороннє співробітництво та інтенсифікувати діалог» із питань експорту електроенергії, газового співробітництва та реалізації нацпроекту LNG-термінал.

Україна і Туреччина у середу, 15 лютого, у рамках візиту турецької делегації до України, підписали протокол, що регулює механізм двостороннього співробітництва у рамках реалізації спільних енергетичних проектів.

Зокрема сторони домовилися «поглиблювати двостороннє співробітництво та інтенсифікувати діалог» з питань експорту електроенергії, газового співробітництва та реалізації нацпроекту LNG-термінал.

Нагадаємо, у середині січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко повідомив, що Україна почала перемовини з Туреччиною про постачання газу за новим маршрутом. А минулого тижня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна, в рамках пошуку альтернативних джерел енергоносіїв, уже практично домовилася з іншими країнами, окрім Росії, про постачання нафти і газу в Україну.

«Сьогодні ми здійснюємо практичну роботу щодо спільної реалізації трьох проектів у сфері енергопостачання, що передбачають збільшення енергетичної незалежності України. Ці ініціативи є частиною Національних проектів України», - прокоментував домовленості голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів.

Як повідомляє прес-служба Міненерговугілля, у зустрічі з української сторони взяли участь міністр енергетики Юрій Бойко, представники міністерства, заступник голови МЗС України Віктор Майко, голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів і представники НАК «Нафтогаз України».

У турецьку делегацію, яку очолив міністр енергетики і природних ресурсів Турецької Республіки Танер Йилдиз, також увійшли керівники компанії «BOTAS» (Боташ) - Фазіль Шенел, і компанії «EUAS» (ЕРВ) - Мехмет Бічер.

За підсумками перемовин Юрій Бойко заявив, що зустріч «дасть новий поштовх розвитку відносин України і Туреччини в енергетичній сфері». «Я впевнений, що ті напрацювання, які вже у нас є, повинні отримати реалізацію вже протягом найближчого року», - висловив упевненість Бойко.

«Динаміка співробітництва дозволяє нам розраховувати на швидкі і конкретні результати», - додав голова Госінвестпроект Владислав Каськів.

Він також повідомив, що «вже зараз почала діяльність двостороння технічна група, яку з української сторони представляють Держінвестпроект, Міненерговугілля, НАК «Нафтогаз України» і ДК «Укртрансгаз».

У свою чергу Міністр енергетики і природних ресурсів Турецької Республіки Танер Йилдиз також зазначив, що плідна співпраця України і Туреччини буде продовжуватися. «Кожна країна має свої унікальні можливості, а спільне використання таких унікальних можливостей дозволить нам створити синергію», - сказав він.

Нагадаємо, у січні 2011 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння в галузі енергетики між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Міністерством енергетики та природних ресурсів Турецької Республіки. !zn

Читайте також:

Україна домовляється з Туреччиною про постачання газу за новим маршрутом


Україна і Молдова домовилися про спільну відмову від російського газу

Спотові хаби в Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії

Азербайджан узяв тайм-аут у підписанні угоди з Україною через Туреччину


Україна вітає бажання Азербайджану брати участь у будівництві LNG-терміналу

Турецький гамбіт у «газовій» партії: про переможців і переможених

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі