Україна має намір закупити у "Газпрому" в 2013 році ще менше газу, ніж в цьому

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Київ у наступному році має намір імпортувати 24,5 млрд куб. м російського газу - майже на 10% менше, ніж у поточному. Як повідомив міністр енергетики України Юрій Бойко, відповідна заявка відправлена ​​в "Газпром" вчасно - "в термін згідно з вимогою контракту".

Україна вчасно направила заявку на закупівлю російського газу на 2013 рік в обсязі 24,5 млрд куб. м. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в Києві в четвер, 13 вересня.

"Ми направили їм (у "Газпром" - ред.) заявку ще в терімни, зазначені у вимогах контракту, в кінці липня. І наші плани ми будуємо, виходячи з тієї заявки, яку направили - це 24,5 млрд метрів кубічних", - сказав він журналістам.

Бойко також нагадав, що на поточний рік Україна подавала заявку на закупівлю 27 млрд куб. м.

Про те, що Україна подала заявку на закупівлю газу на 2013 рік в НАК "Нафтогаз України" повідомили ще 15 червня. Через два тижні, 27 червня, Бойко підтвердив факт, повідомивши при цьому, що заявка узгоджена. На уточнююче запитання, чи йдеться про закупівлю Україною 27 млрд куб. м газу, Бойко тоді заявив: «Я думаю, ми закупимо ще менше». А реагуючи на питання журналістів, якими будуть дії України, якщо РФ подасть до суду за недобір законтрактірованних обсягів газу, міністр відповів: «Це їхнє право».

Раніше Кабмін у проспекті емісії єврооблігацій України, оприлюдненому в кінці серпня поточного року повідомив, що "Нафтогаз України" 7 лютого 2012 року направив в "Газпром" доповнення до договору на постачання газу в Україну, яким передбачається знизити обсяги постачання в 2012 році до 27 млрд куб.м. Зниження імпорту може бути частково компенсоване за рахунок відбору газу з підземних сховищ (ПСГ).

Відзначимо, що більш низький обсяг закупівлі газу Україною, ніж передбачено «Контрактом між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках», і навіть нижче зобов'язань за take-or-pay (бери -або-плати), став каменем спотикання "Газпрому" і "Нафтогазу" ще в минулому році. Тоді "Нафтогаз" вперше заявив про намір закупити 27 млрд куб. м газу, в той час як у контракті зазначено 52 млрд куб. м газу за умови take-or-pay в обсязі 41,6 млрд куб м.

"Газпром" не погоджувався на зниження обсягів закупівлі, вважаючи, що "Нафтогаз" надіслав заявку не вчасно

У самому "Газпромі" заперечують домовленості про зниження контрактних обсягів постачань газу в Україну. Крім того, також там не бачать підстав для перегляду ціни на газ для. !zn

Читайте також:

«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

Україна має намір закупити у Росії на третину менше газу, ніж розраховує «Газпром»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі