Україна має намір закупити в Росії в 2013 році менше газу, ніж заплановано в контракті

Поділитися
Міністр енергетики України Юрій Бойко надав «Газпрому» заявку на обсяг закупівель російського газу в 2013 році. Документ передбачає скорочення обсягів імпорту російського газу до 27 мільярдів кубометрів.

НАК "Нафтогаз Україна" передав ВАТ "Газпром" заявку на імпорт газу в наступному році, повідомив глава російського газового холдингу Олексій Міллер. Відповідаючи на питання, чи дійсно ця заявка має на увазі плани закупівлі «Нафтогазом України» лише 27 млрд куб. м газу в 2013 році, Міллер відповів ствердно.

Крім того, Міллер прокоментував підсумки зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойко в ході Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ).

Так, сторони обговорили хід закачування газу в підземні сховища Україна (ПСГ) та інші питання співпраці двох країн у газовій сфері, говориться в повідомленні російського газового холдингу. У ході зустрічі було відзначено, що аванс "Газпрому" за транзит газу в розмірі 2 мільярдів доларів забезпечив "Нафтогаз" оборотними засобами для закупівлі необхідних обсягів газу і своєчасної реалізації планів щодо заповнення газом ПСГ, що дозволить компанії виконати свої зобов'язання з безперебійного транзиту газу в Європу в майбутній зимовий період.

Зазначимо, що набагато більш низький обсяг закупівлі газу Україною, ніж передбачено «Контрактом між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз Україна" купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках», і навіть нижче зобов'язань по take-or-pay, став каменем спотикання "Газпрому" і "Нафтогазу" вже в поточному році. "Нафтогаз" у минулому році також заявив про намір закупити 27 млрд куб. м газу з урахуванням контракту на 52 млрд куб. м газу і умови take-or-pay в обсязі 41,6 млрд кубометрів газу.

"Газпром" не погоджується на зниження обсягів закупівлі, вважаючи, що "Нафтогаз" надіслав заявку не вчасно. При цьому в ході прес-конференції 20 червня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв висловив думку, що Україна в поточному році закупить близько 40 млрд куб. м газу, особливо з урахуванням того, що "Газпром" видав "Нафтогазу" аванс за транзит у розмірі 2 мільярдів доларів для закачування необхідних обсягів газу в ПСГ для забезпечення безперебійного транзиту газу в Європу.

Між тим пізніше Бойко заявив журналістам у Києві, що, згідно із затвердженим Кабміном України балансом, у 2012 році "Нафтогаз" імпортує 27 млрд куб. м газу. За його словами, в документі також передбачено імпорт 8 млрд куб. м природного газу компанії Ostchem Holding Limited (Кіпр).

Джерело в російській компанії повідомило, що «Газпром» може звернутися до суду через те, що Україна має намір скоротити імпорт газу.

Варто зазначити, що в «Нафтогазу» за контрактом купівлі-продажу від 19 січня 2009 року, як і в «Газпрому», є право змінювати річну контрактну кількість газу (ККГ) згідно з пунктом 2.2.3., який говорить: «ККГ газу, наведену в цьому п. 2.2, може бути змінено за згодою сторін не пізніше, ніж за шість місяців до початку відповідного року поставки. Угода сторін з питання зміни ККГ повинна бути зроблена в письмовій формі і може бути виражена в формі письмового підтвердження, зробленого однією зі Сторін у відповідь на відповідне письмове звернення іншої Сторони. При цьому зміна ККГ не повинна перевищувати 20% від кількості, наведеної в цьому п. 2.2».

Як писало ZN.UA,
відповідь на те, яким чином Україна вирішила скоротити закупівлю газу в 2012 році до 27 млрд. кубометрів «газпромівського» газу, можна спробувати знайти в наведених 11 січня даних Центрального диспетчерського управління: «У 2011 році на Україну було поставлено 44,7 млрд. кубометрів імпортного газу, зокрема 39,175 млрд. кубометрів одержав „Нафтогаз“ і 5,53 млрд. середньоазіатського газу вибрав незалежний імпортер Ostchem Holding Дмитра Фірташа. З початку року (2012-го) Україна різко - майже втричі - скоротила відбір імпортного газу. Якщо наприкінці 2011 року щодобові відбори становили 100-110 млн. кубометрів, то… на 9 січня впали до 33,3 млн. Найбільше скоротив закупівлі Ostchem - майже в шість разів - із 23 до 4 млн. кубометрів на добу».

Нюанс в тому, що якщо виходити з того, що в минулому році було підписано додаткову угоду до контракту купівлі-продажу про узгоджене сторонами скорочення поставок газу на 20%, тобто майже до 41 млрд. кубометрів і ще майже 6 млрд. кубометрів «списати» на Ostchem (замість «Газпромзбуту Україна», як передбачено контрактом), а потім відняти ще близько 20%, то з натяжкою можна вийти на задекларований річний обсяг імпорту в 27 млрд. кубометрів «газпромівського» газу в 2012 році. !zn

Читайте також:

«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

Україна має намір закупити в Росії на третину менше газу, ніж розраховує «Газпром»


Росія вважає, що точка неповернення в газових переговорах з Україною пройдена

Азаров не бачить у Північному та Південному потоках особливої ​​альтернативи українській ГТС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі