Україна назвала умови припинення «молочної війни» з Білоруссю

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держветфітослужба вимагає від Білорусі контролю над вмістом антибіотиків у молоці та молочній продукції. Не виключають також виїзних перевірок на території Білорусі.

Україна скасує заборону на ввезення молока і молочних продуктів з Білорусі, введену з 1 березня 2012 року, за умови надання білоруською стороною гарантій належного контролю за наявністю у них антибіотиків, повідомив перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв.

«Білоруська сторона повинна надати всі гарантії, що державна ветеринарна служба республіки Білорусь повністю контролює ситуацію щодо здоров'я тварин, хвороб тварин, вмісту антибіотиків у сировині і готовій продукції», - сказав він журналістам в Києві у четвер, 1 березня.

Як повідомлялося, Держветфітослужба України з 1 березня 2012 року тимчасово призупинила ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Білорусі, а також тварин, чутливих до АЧС, продукції та сировини з них.

Горжеєв також не виключив інспекцію українськими фахівцями системи контролю за виробництвом молока та молочних продуктів Білорусі.

Він запевнив, що заборона на ввезення молока і молокопродуктів з Білорусі не є політичною, а пов'язана виключно з постачанням з цієї країни продукції, в якій вміст антибіотиків значно перевищував встановлені українським законодавством норми.

За словами Горжеєва, українські ветеринарні служби попереджали білоруських колег про можливе введення заборони ще восени минулого року, після того як перевірка продукції, яка надійшла з Білорусі, виявила в ній значну кількість антибіотиків.

Він підкреслив, що цей захід є тимчасовим і спрямований виключно на встановлення безпеки харчових продуктів, що надходять у продаж на території України. Горжеєв уточнив, що Білорусь постачає в Україну близько 1 тис. тонн молока та молокопродуктів на місяць.

Говорячи про заборону ввезення в Україну з Білорусі свиней, свинини і продуктів з неї, яка також набрала чинності з 1 березня, Горжеєв відзначив, що її буде скасовано за умови надання білоруською стороною доказів відсутності на її території африканської чуми свиней (АЧС). Він зазначив, що санкції щодо свиней і свинини з Білорусії введено через те, що українська сторона не виключає занесення на білоруську територію збудника АЧС.

Горжеєв підкреслив, що проникнення АЧС на територію України спричинить значні економічні збитки, оскільки доведеться знищувати все поголів'я в радіусі 20 км від осередку цього захворювання.

Окрім того, за його словами, деякі країни можуть відмовитися від імпорту українського фуражного зерна у разі спалаху АЧС на території країни. !zn

Читайте також

Україна оголосила «молочну війну» Білорусі

Україна заборонила ввезення свинини з Білорусі

Рада затвердила порядок ведення торгових війн

Росія висунула умови для припинення «сирної війни»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі