Україна не буде ратифікувати договір про вільну торгівлю з СНД у нинішній редакції

Поділитися
© stroymart.com.ua
Голови урядів підписали договір про ЗВТ з СНД, що відрізняється від парафованого раніше. У нинішній редакції документ дає перевагу Росії, тому Україна веде консультації з Москвою, щоб внести до нього зміни. Доти, поки переговори не приведуть до успіху, договір не буде передано на ратифікацію.

Україна не ратифікує договір про ЗВТ з СНД через значні розбіжності з попередньою редакцією.

Перший варіант договору пройшов внутрішньодержавну перевірку, зокрема був схвалений Мінекономрозвитку і Мін'юстом. Як з'ясувалося, для його підписання у жовтні 2011 року виявилося недостатньо просто видалити з тексту згадування про Узбекистан - друга версія документа суттєво відрізняється за наповненням. Більшість відзнак сконцентрована у "Додатку 1" до договору, де перераховано виключення з режиму вільної торгівлі. У підписаній угоді виявилося близько 50 нових, відсутніх у парафованому документі товарних позицій, за якими Росія застосовує експортне мито, пише видання "Коммерсант-Украина".

"Договір не збалансований, він дає перевагу Росії, тому ми ведемо консультації з Москвою, щоб внести до нього зміни. Доти, поки переговори не приведуть до успіху, договір не буде передано на ратифікацію", - повідомило джерело в адміністрації президента.

У той же час, глава парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики, депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков підтвердив: "Я сподіваюся, що ми зможемо пом'якшити протиріччя. Але у тій редакції договору, яка існує сьогодні і яку ми ніяк не можемо винести у сесійну залу парламенту, його точно не буде затверджено. Якщо ми і погодимося на ратифікацію, то документ буде у дещо іншій редакції".

Також Плотніков підтвердив інформацію про появу нових мит у підписаному президентом РФ Дмитром Медвєдєвим документі. "Я знаю про цю проблему, і вона якоюсь мірою теж гальмує ратифікацію", - зазначив депутат. Але основна проблема, за його словами, пов'язана з неузгодженістю цього договору з майбутньою угодою про асоціацію між Україною та ЄС: "Справа в тому, що ми просунулися у переговорах про створення ЗВТ з Євросоюзом (є частиною угоди про асоціацію), і нам треба узгодити різночитання в договорі з СНД".

Проблема, про яку йде мова, також з'явилася за підсумками жовтневого раунду переговорів. Мова йде про "Додаток 6" до договору, який був відсутній у парафованій версії. В ньому передбачено санкції для тих учасників ЗВТ, які введуть режим вільної торгівлі з третіми країнами або об'єднаннями і тим самим змінять структуру свого імпорту - це формулювання, безсумнівно, застосовне до майбутньої ЗВТ між Україною та ЄС.

Відповідно до зазначеного доповнення після підписання угоди про асоціацію Києвом і Брюсселем інші країни-учасниці ЗВТ СНД отримають право "ввести мита щодо імпорту товарів (з України) у розмірі ставки режиму найбільшого сприяння". Враховуючи, що розмір цієї ставки договором не визначений, Росія та інші торгові партнери отримують право застосування щодо України яких завгодно штрафних загороджувальних мит.

З аналогічними проблемами зіткнулася і Молдова, яка також веде переговори з Євросоюзом про підписання угоди про асоціацію. Щоб вирішити проблему, Кишинів направив текст договору до комісії СОТ, висновком якої влада Молдови має намір керуватися надалі, повідомив заступник міністра економіки Молдови Октавіан Калмик. "Перед ратифікацією ми будемо обговорювати ті доповнення та зміни, які були внесені у текст без погодження... Є різні юридичні методи - застереження, уточнення, які дозволяють компенсувати ці чинники", - розповів Калмик. Необхідно зазначити, що пропозиції молдавського чиновника непросто реалізувати на практиці - у договір про ЗВТ включена стаття, яка забороняє сторонам ратифікувати документ із застереженнями або зауваженнями.

Одне з джерел, поінформованих про позицію президента Віктора Януковича, заявило, що нові норми договору виявилися неприємною несподіванкою для України: "Азаров підписував договір під свою відповідальність, при цьому він вийшов за межі директив".

Нагадаємо, угоду про створення зони вільної торгівлі глави урядів СНД підписали у Санкт-Петербурзі 18 жовтня минулого року. Робота над угодою тривала 3 роки, відбулося 14 раундів переговорів. 3 квітня договір про ЗВТ з СНД підписав Медвєдєв.

Відзначимо також, що як писало раніше ZN.UA, на засіданнях Кабміну рішення щодо підписання Азаровим в Санкт-Петербурзі угоди про ЗВТ СНД прийняте не було, це питання там не обговорювалося. Не була дотримана і вся законодавчо виписана процедура укладення міжнародних договорів: профільні міністерства свої висновки з цього приводу не давали, а міністрів опитали заднім числом. !zn

Читайте також:

Зона від зони відрізняється

Єфремов: Рада ще не готова ратифікувати договір про зону вільної торгівлі з СНД

Держдума РФ і Верховна Рада одночасно ратифікують зону вільної торгівлі з СНД

Україна не зможе суміщати зони вільної торгівлі з СНД і Євросоюзом, - посол ЄС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі