Україна позичить у МВФ ще $1,5 млрд

Поділитися
Україна позичить у МВФ ще $1,5 млрд © politico.com
Перший транш за новою кредитною лінією МВФ можливий уже в лютому-березні 2013 року. Обсяг кредитних коштів від МВФ очікується на такому ж рівні, як і раніше, - близько $12 млрд.

Глава Нацбанку Сергій Арбузов заявив, що перенесення візиту місії Міжнародного валютного фонду не стане перешкодою для підписання меморандуму про співпрацю. "Візит місії перенесли з моєї ініціативи, оскільки були невідомі терміни призначення нового уряду, і в МВФ не розуміли, з ким домовлятися. Не менш гостро стояло питання про держбюджет України, - пояснив він. - Окрім того, у США незабаром свята, після чого вони почнуться і в Україні".

Джерело в НБУ розповіло, що перший транш за новою кредитною лінією МВФ можливий уже в лютому-березні 2013 року.

«Обсяг кредитних коштів від МВФ очікується приблизно на такому ж рівні, як і раніше, - близько 12 мільярдів доларів. Можлива сума першого траншу - 500 мільйонів доларів на користь Нацбанку і 1 мільярд - уряду», - сказав співрозмовник. Це повинно допомогти українській владі вирішити питання із здійсненням виплат за старими кредитами МВФ. Найближче погашення за кредитами МВФ - 30 січня. Всього у січні-лютому уряду належить повернути валютному фонду 740 млн доларів, а Нацбанк перерахує йому ще 595 млн, пише «Коммерсант-Украина».

Відновлення кредитування МВФ важливе, оскільки золотовалютні резерви НБУ вже знизилися до 25,3 мільярда доларів, що нижче безпечного рівня, який дозволяє сплачувати тримісячний обсяг імпорту товарів і послуг.

Як повідомлялося, раніше місія МВФ на чолі з Крістофером Джарвісом планувала перебувати в Україні з 7 по 17 грудня з метою проведення переговорів про нову угоду stand-by.

Нагадаємо, що МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд дол. Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд дол, але в 2011 році припинив фінансування через те, що українська влада відмовилася виконувати узгоджені умови.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.

Діюча програма stand-by завершується в кінці 2012 року. !zn

Читайте також:

МВФ відклав візит місії і буде вести переговори вже з новим урядом України

Віддуватися перед МВФ замість міністрів, що пішли у відставку, буде Арбузов

МВФ може висунути нові претензії Україні, вважають експерти

Місія МВФ прибуде в Україну 7 грудня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі