Україна допоможе Росії з транзитом газу на час ремонту "Північного потоку"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
«Газпром» звернувся до «Нафтогазу України» з проханням під час ремонту «Північного потоку» перекачувати заплановані обсяги експортного російського газу до країн ЄС.

Компанія Nord Stream з 15 квітня припинила роботу з прокачування газу по «Північному потоку» у зв'язку з плановим ремонтом, який триватиме до кінця місяця. Під час ремонту призначений для транспортування «Північним потоком» газ Росія планує постачати до Європи через українську ГТС.

Як повідомило керівництво компанії своїм газотранспортним партнерам, зокрема Україні, ці планові роботи з налагодження систем управління здійснюватимуться для подальшої інтеграції двох гілок газопроводу «Північний потік» в єдину автоматизовану систему.

«У період налаштування, тестування і сертифікації інтегрованої системи управління потік газу буде перекрито на російському і німецькому берегах. Компанія Nord Stream офіційно повідомила всі зацікавлені сторони про припинення транспортування і закінчила всі підготовчі роботи. Крани будуть закриті 15 квітня 2012 року. Після проведення необхідних тестів і закінчення сертифікації в кінці квітня Nord Stream відновить транспортування газу», - говориться в повідомленні прес-служби.

На час ремонту і налагоджувальних робіт «Газпром» звернувся до «Нафтогазу України» з проханням перекачувати в цей час заплановані обсяги експортного російського газу, зокрема до Німеччини. Наскільки відомо ZN.UA з джерел у Міненерговугленпромі, українські газотранспортники допоможуть росіянам з транзитом газу. Врешті це – додатковий заробіток для української ГТС і чергове підтвердження надійності і оперативності її роботи.

Проте ніхто не взявся передбачити, наскільки зменшиться транзит російського газу через українську ГТС після поновлення роботи «Північного потоку».

Як відомо, «Газпром» розраховує після введення в експлуатацію обох гілок «Північного потоку» збільшити його пропускну спроможність до 55 млрд куб. м газу на рік.

Проте у березні 2012 року Єврокомісія зобов'язала газопроводи NEL і OPAL, що сполучають «Північний потік» з газовою інфраструктурою Євросоюзу, резервувати до 50% потужності під доступ інших постачальників газу. Це означає, що через Nord Stream «Газпром» зможе прокачувати близько 27,5 млрд куб. м газу - тобто тільки половину потужності газопроводу. Зазначимо, що саме такою (27,5 млрд куб. м) є пропускна спроможність першої гілки «Північного потоку», запущеної 8 листопада 2011 року.

Незважаючи на введені Єврокомісією обмеження, в «Газпромі» запевняють, що друга гілка буде готова до введення в експлуатацію до кінця 2012 року.

Відзначимо, «Північний потік» є альтернативою транзиту російського газу в Європу в обхід України. У число акціонерів проекту входять «Газпром» (51%), німецькі E.On Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голандська N.V. Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).

Представники «Газпрому» раніше заявляли, що після реалізації всіх запланованих «Газпромом» газотранспортних проектів, значення української ГТС в транзиті російського газу буде зведено до нуля. Однак у Єврокомісії вважають інакше - враховуючи те, що потреба в природному газі в найближчі роки буде рости, українська ГТС буде залишатися важливим шляхом його поставки в Євросоюз і на весь континент, заявляв раніше представник ЄК. !zn

Читайте також:

«Газпром» визнав, що повністю відмовитися від транзиту газу по Україні не зможе в будь-якому разі

Україна у I кварталі скоротила транзит російського газу на 19%

Україна готова брати участь у будівництві газопроводу в обхід Росії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі