Україна просить Європу не «викидати» гроші на Південний потік

Поділитися
© unn.com.ua
Керівництво НАК «Нафтогаз України» просить Європу підтвердити недоцільність будівництва Південного потоку. Українська сторона запевнила, що наша ГТС найнадійніша і найбільш перспективна у постачанні енергоносіїв.

НАК «Нафтогаз України» наполягає на тому, щоб Європа підтвердила недоцільність будівництва «Південного потоку». Про це заявив заступник голови правління НАК «Нафтогаз» Вадим Чупрун.

«Вартість «Південного потоку» коливається від 22 до 27 мільярдів доларів. Це багато при такому положенні економік, і на це потрібні гроші не тільки Росії, але і Євросоюзу. Ми хочемо отримати гарантію від Європи, що українська ГТС залишиться найнадійнішою і найбільш
перспективною у поставках енергоносіїв. Нам не вистачає чіткої відповіді, що робити тепер з «Південним потоком», - зазначив Чупрун.

За його словами, після того, як ЄС заявив про готовність участі у модернізації української ГТС, «ми б хотіли почути, що немає необхідності будівництва «Південного потоку». ГТС України відповідає всім необхідним вимогам, тому немає ніякої необхідності будівництва обхідних газопроводів».

Нагадаємо, 22 березня єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер зазначив, що питання виділення міжнародними фінансовими інституціями позики на модернізацію ГТС Україні і, в першу чергу, реалізацію проекту реконструкції газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород», має бути вирішено до червня-липня 2012 .

26 грудня глава російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що реалізація будівництва Росією газопроводу «Південний потік» буде залежати від переговорів з Україною.

При цьому, як відомо, Україна виступає проти будівництва «Південного потоку», оскільки він є прямим конкурентом української газотранспортної системи (ГТС). Київ заявляє, що вартість реалізації цього проекту в рази перевищує можливі інвестиції в українську ГТС, які можна вкласти і тим самим збільшити пропускну здатність українського маршруту постачань газу в Європу.

Як писало раніше ZN.UA, за оцінками експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, ісля будівництва першої і другої черг «Північного потоку» обсяги транзиту газу по території України можуть скоротитися з сьогоднішніх 100 млрд до 70-80 млрд кубометрів на рік. Проте в свої оцінки експерт не закладає фактор запуску «Південного потоку», оскільки вважає малоймовірним його будівництво (на думку В.Омельченко, шанси запуску «Південного потоку» складають лише 40%). ! Zn

Читайте також:

Путін впевнений - Україна зрадіє, що Туреччина дозволила будівництво у себе «Південного потоку»

«Газпром»: Доля Південного потоку буде залежати від перемовин з Україною

«Газпром» заявляє, що не відмовиться від «Південного потоку», навіть отримавши українську ГТС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі