Україна в 2012 році недоотримає $500 мільйонів через обхідний газопровід

Поділитися
До кінця 2012 року транзит газу через територію України знизиться на 24-35%. Це означає, що Україна недоотримає 500 мільйонів доларів виручки через введення обхідного газопроводу.

Україна, скорочуючи споживання газу, втрачає кошти від його транзиту, і до кінця року може недоотримати 500 мільйонів доларів виручки від транзиту, який може знизитися до 35%, пише "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на джерело в російському "Газпромі".

За даними газети, в грошовому еквіваленті Україна вже втратила понад 290 мільйонів доларів від скорочення транзиту російського газу через територію країни - за підсумками 7 місяців цей показник знизився на 22,9%, до 50,5 мільярдів кубометрів.

У Міненерго України це пов'язують з введенням Росією в цьому році обхідного газопроводу Nord Stream. Також, як повідомило газеті джерело в "Газпромі", до кінця року транзит газу через територію України знизиться на 24-35%. Це означає, що Україна недоотримає 500 мільйонів доларів виручки через введення обхідного газопроводу, відзначає видання.

Напередодні прес-служба Міненерго України опублікувала дані про скорочення споживання газу в країні за підсумками семи місяців на 7,3% (2,6 мільярда кубометрів), до 32,9 мільярдів кубометрів. За підсумками року в міністерстві очікують падіння обсягів споживання газу мінімум до 55 мільярдів кубометрів (на 4 мільярди кубометрів), а до кінця наступного року - до 50 мільярдів кубометрів.

За даними відомства, в грошовому еквіваленті скорочення споживання газу призвело до зниження закупівель палива в Росії на 1,08 мільярда доларів. Зниження закупівель газу у Росії передбачено зміненою енергостратегії України. За п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 мільярда до 12 мільярдів кубометрів. У цьому році Україна закупить у Росії 35 мільярдів кубометрів газу - 27 мільярдів кубометрів придбає "Нафтогаз" і ще 8 мільярдів кубометрів - Ostchem Group бізнесмена Дмитра Фірташа.

Заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго України Костянтин Бородін пояснює, що майже на 1 мільярд кубометрів скоротилося споживання газу промисловими підприємствами за рахунок переходу на вугілля. Ще на 450 мільйонів кубометрів - завдяки переведенню роботи газопровідної системи з газу на електроенергію. Стільки ж заощадили за рахунок переведення ТКЕ на вугілля і скорочення втрат тепла в комунальному секторі.

Транзит природного газу по території України в країни Західної Європи в січні-липні поточного року скоротився на 23,62% - до 48,765 мільярда кубометрів. В абсолютному вираженні скорочення транзиту склало 15,085 мільярда кубометрів. !zn

Читайте також:

Транзит російського газу по території України скоротився майже на чверть

За липневий газ Україна заплатила «Газпрому» $930 млн - з запасом на зиму

Україні нічого боятися штрафів Росії за недобір газу: «є певні домовленості»


Стокгольмський арбітраж створив прецедент, який може допомогти Україні в газових переговорах з РФ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі