Україна в 2013 році зменшить закупівлі російського газу до 18 мільярдів кубометрів

Поділитися
Закупівлі російського газу в 2013 році скоротяться до 18 млрд куб. м. За словами президента Януковича, Україна в умовах цінового тиску змушена йти на цей крок.

Україна в умовах цінового тиску вимушена скорочувати закупівлі російського газу і в 2013 році має намір придбати 18 млрд куб. м, повідомив президент України Віктор Янукович під час зустрічі з головою правління міжнародної інформаційної групи "Інтерфакс" Михайлом Комісаром та генеральним директором інформагентства "Інтерфакс-Україна" Олександром Мартиненком.

"У нас єдиний важіль впливу на ситуацію - і далі скорочувати обсяги закупівлі російського газу", - підкреслив глава держави.

Янукович зазначив, що партнерські відносини України і Росії в газовому питанні були різними в різний час, але зараз складний період, коли через його неврегульованість зазнають збитків обидві сторони. За його словами, Росія вже втратила 23 млрд куб. м в обсязі реалізації газу на українському ринку. "Це також втрати доходів "Газпрому", - зазначив президент.

Глава держави додав, що чим більше буде ціновий тиск на Україну, тим більше Київ буде зацікавлений у різних джерелах постачання газу.

"Якщо цінова політика Росії зміниться в кращу для нас сторону, ми поступово зможемо відновити обсяги закупівлі газу. В іншому випадку - будемо і далі йти по шляху зниження обсягів закупівлі і пошуку більш вигідних альтернативних джерел поставок газу", - підкреслив В.Янукович.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко минулого тижня повідомив, що Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" у 2012 році закупить у російського "Газпрому" 26 млрд куб. м газу, а в наступному році скоротить закупівлі до 20 млрд куб. м.

За даними Державної служби статистики, в цілому імпорт російського газу в Україну в 2011 році склав 40 млрд куб. м, його вартість -
12 млрд 361,172 млн дол.

Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2012 рік передбачає імпорт "Нафтогазом України" 27 млрд куб. м газу, а також підконтрольної бізнесменові Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) - 8,124 млрд куб. м. !zn

Читайте також:

Україна з 2017 року купуватиме газ у Азербайджану

Посол РФ упевнений, що Київ і Москва не будуть судитися через перегляд газових контрактів

Україна готова до «газового» суду з Росією

Україна ще більше скоротить закупівлі газу в Росії і збільшить імпорт з Європи

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі