Україна в найближчі місяці позичить більше $2 млрд

Поділитися
Обсяг зовнішніх запозичень може скласти 8 млрд грн - 44,4% від загальної суми. Джерелами для зовнішніх запозичень можуть стати кошти МВФ, МБРР, ЄС, двосторонні кредити та випуски євробондів.

Міністерство фінансів України планує у III кварталі 2012 р. здійснити запозичень на 18 млрд грн, зокрема, зовнішніх запозичень - 8 млрд грн (близько 1 млрд дол.). Про це йдеться в плані управління держборгом на поточний квартал.

"Враховуючи фактичні державні запозичення у січні-червні 2012 р., протягом III кварталу загальний обсяг надходжень за борговими операціями по загальному фонду держбюджету України складе 18,0 млрд грн", - ідеться в документі.

Планується, що довгострокові і середньострокові боргові інструменти будуть мати рівні частки - по 8 млрд грн (по 44,4% кожний). При цьому короткострокові інструменти складуть 2 млрд грн, або 11,2%.

"Обсяг зовнішніх запозичень може скласти 8 млрд грн, або 44,4% від загальної суми запозичень за загальним фондом державного бюджету України в III кварталі. Протягом кварталу джерелами для зовнішніх запозичень можуть бути кошти МВФ, МБРР, ЄС, двосторонні кредити та випуски євро бондів", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, програма співпраці України і МВФ, схвалена у липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 року. Зараз програма заморожена через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи і підвищення тарифів на газ.

У наступному році Кабмін має намір позичати менше, але в 2014-му знову повернутися до більших запозичень

Крім того, Мінфін планує рівень держборгу на кінець ІІІ кварталу на рівні 391,4 млрд грн. "З урахуванням цільового показника граничного обсягу державного боргу на кінець 2012 р. визначеного у програмі, орієнтовний показник боргу на кінець ІІІ кварталу має становити близько 391,4 млрд грн. При цьому обсяг внутрішнього держборгу становитиме 207,7 млрд грн, або 53,1%, а зовнішнього - 183,7 млрд грн, або 46,9%. Разом з цим, з урахуванням обсягів погашення ОВДП протягом четвертого кварталу, граничний обсяг державного боргу не перевищуватиме 416,3млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Обсяг платежів з погашення державного боргу в поточному кварталі орієнтовно становитиме 17,6 млрд грн.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, держборг України станом на 31 травня 2012 р. склав 375,3 млрд грн (46,9 млрд дол.).

Як відомо, в II кварталі 2012 р. через несприятливу зовнішню ситуацію залучення коштів за кордоном перенесли.

Відзначимо, найбільші платежі за обсягом погашення держборгу припали на червень. У червні Україна випустила цінні папери для рефінансування частини кредиту ВТБ. Обсяг випуску склав 1 млрд дол. під 7,95% річних. Україна 6 червня перерахувала російському банку ВТБ 1,069 млрд дол. в рамках часткового погашення кредиту, отриманого в червні 2010 р. на загальну суму 2 млрд дол.

Кабінет міністрів України затвердив середньострокову стратегію управління державним боргом на 2012-2014 рр. постановою від 10 травня 2012 р. Згідно з постановою, фінансування держбюджету за рахунок боргових джерел в 2012 році планується в обсязі 98,5 млрд грн, з яких 61 млрд грн, або 61,9% складають внутрішні запозичення, а 37,5 млрд грн, або 38,1% - зовнішні запозичення. !zn

Читайте також:

Рада дозволила Азарову збільшити дефіцит держбюджету, взявши у Китаю $ 3-мільярдний кредит

Держборг України з початку 2012 року скоротився з 39,9% до 36% ВВП


Кабмін вніс у Раду основні напрями бюджетної політики на 2013 рік

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі