Україна увійшла у трійку країн-лідерів, які поліпшили свої позиції у рейтингу Doing Business-2013

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Позиції України в рейтингу умов ведення бізнесу покращилися на 15 пунктів (137 місце порівняно з 152-м у торішньому дослідженні). Поліпшення позицій відбулося завдяки тому, що Україна у нинішньому році увійшла до першої трійки країн, "які продемонстрували значні поліпшення у полегшенні ведення бізнесу за останній рік".

За даними опублікованого сьогодні у Вашингтоні спільного дослідження Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) - Doing Business-2013 ("Ведення бізнесу -2013»), позиції України у рейтингу умов ведення бізнесу покращилися на 15 пунктів - 137 місце порівняно з 152-м в торішньому дослідженні.

При цьому, як повідомляє опублікований авторами дослідження прес-реліз, Україна в нинішньому році увійшла до першої трійки країн, «які продемонстрували значне поліпшення у полегшенні ведення бізнесу за останній рік», посівши перше місце у своєму регіоні (Східної Європи та Центральної Азії).

Сфери, в яких були зафіксовані найбільш значні реформи:

- «створення підприємств» (поліпшення в рейтингу зі 116-ї позиції до 50-ї);
- «оподаткування» (з 183-го на 165-те);
- «реєстрація власності» (зі 168-го місця на 149-те - торішні рейтинги були перераховані у зв'язку з розширенням переліку країн з 183 до 185 за рахунок Барбадосу і Мальти).

«Україна спростила процес створення підприємства, усунувши мінімальну вимогу до капіталу для реєстрації компанії, а також вимогу мати нотаріально завірені установчі документи для реєстрації, - повідомляють автори доповіді.

- Процедуру оподаткування було полегшено шляхом впровадження можливості електронного надання даних та оплати для середніх і великих підприємств.

Врешті, Україна прискорила процес передачі у власність нерухомості шляхом введення ефективних обмежень щодо терміныв обробки заявок стосовно передачі в земельному кадастрі в Києві».

Найгірші позиції в нашої країни - у сфері отримання дозволів на будівництво (183 позиція у порівнянні з 182 у минулому році). В цілому 20 дозвільних процедур займає у нас в середньому більше року (375 днів).

Абсолютним аутсайдером серед 185 проранжованих країн Україна є за кількістю узгоджень (11), необхідних при підключенні до системи електропостачання. Їх отримання займає в середньому 285 днів (180-та позиція).

Сферою, в якій в України найвищий рейтинг, традиційно є отримання кредитів (23 місце).

Раніше в інтерв'ю для ZN.UA глава ДПСУ О.Клименко прогнозував поліпшення загального рейтингу України в нинішньому році «мінімум на 14 позицій».

Найкращим за умовами бізнесу в загальносвітовому рейтингу сьомий рік поспіль виявився Сінгапур. Також у першу десятку країн з найбільш сприятливими умовами регулювання підприємницької діяльності увійшли: Гонконг, Нова Зеландія, США, Данія, Норвегія, Великобританія, Республіка Корея, Грузія і Австралія.

Нинішня доповідь є 10-ю за рахунком з 2003 року, коли спільний проект Світового банку та МФК почав своє існування. У нинішньому році були проранжовано 185 країн (у минулому - 183).

У доповідях «Ведення бізнесу основна увага приділяється нормам, що застосовуються щодо малих і середніх вітчизняних підприємств в 11 областях їхньої життєдіяльності: 1) створення підприємств, 2) отримання дозволів на будівництво, 3) підключення до системи електропостачання, 4) реєстрація власності, 5) отримання кредитів, 6) захист прав інвесторів, 7) оподаткування, 8) здійснення зовнішньоторговельної діяльності, 9) забезпечення виконання договорів, 10) вирішення проблем неплатоспроможності підприємств і 11) наймання робочої сили.

Сукупний рейтинг сприятливості умов для ведення бізнесу базується на 10 тематичних напрямках (не включає в себе показники найму робочої сили). !zn

Читайте також:

Відкрити власний бізнес з сьогоднішнього дня стане «набагато легше»

Податкова хоче проводити власний рейтинг бізнес-клімату

Податковою «псевдореформою» уряд хоче обдурити Світовий банк, впевнені експерти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі