Україні загрожує нова "торгова війна". Цього разу - цукрова, з Митним союзом

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Виробники цукру Митсоюзу просять посилити контроль за постачанням цього товару з України.

Україні загрожує чергова "торговельна війна", і цього разу - з Митним союзом (МС). Асоціація виробників цукру МС звернулася в Євразійську економічну комісію (ЄЕК) з проханням вжити заходів для того, щоб запобігти постачанню цукру з України за заниженими цінами.

Як повідомив глава асоціації, голова правління Союзу цукровиробників Росії Андрій Бодін, оскільки в рамках СНД не ратифіковано низку документів на національному рівні, Білорусь і Казахстан мають відмінні від Росії режими доступу цукру на свої ринки і не можуть виконувати взяті зобов'язання щодо оподаткування постачань білого цукру митом у розмірі $340 за тонну. Ці режими створюють передумови для надходження українського цукру за демпінговими цінами, підкреслив він.

За його словами, це може відбуватися навіть незважаючи на те, що відповідно до підписаної минулого року угоди в рамках Митного союзу режими ввезення цукру стали єдиними. Зокрема, постачання білого цукру до країн МС має обкладатися митом у $340 за тонну.

"Насправді ж поки це мито діє тільки у Росії, - сказав А.Бодін. - Але оскільки існує єдиний митний простір, дешевий український цукор може надходити через Казахстан, куди він йде у першу чергу".

Крім того, тільки у торгівлі між Росією і Україною білий цукор вилучено з режиму вільної торгівлі, зазначив він.

Як заявив А.Бодін, український цукор конкурентоспроможний на ринках Митного союзу через те, що імпортне мито на ввезення цукру-сирцю в Україну, яка є членом СОТ, складає всього 2%. "Тому з урахуванням очікуваного падіння біржових котирувань на сирець ризик постачань цукру за демпінговими цінами збільшується", - вважає він.

При цьому не виключається використання так званого механізму заміщення бурякового цукру сирцем, коли на експорт направляється цукор, вироблений з вітчизняних цукрових буряків, а внутрішні потреби задовольняються за рахунок сирцевого цукру.

Асоціація виробників цукру Митного союзу просить ЄЕК вжити заходів для того, щоб прискорити ратифікацію угод, які дозволять всім країнам МС використовувати єдиний режим захисту цукрових ринків і не допускати на ньому демпінгу з боку України. !zn

Читайте також:

Митний союз підвищив мито на імпорт цукру з 50 до 85 доларів


Україна назвала умови припинення «молочної війни» з Білоруссю

Митний союз застосовує перші санкції до українських експортерів

МС обмежив імпорт м'ясо-молочної продукції з України

Білоруси змітають з полиць магазинів цукор і рослинне масло

МінАПК хоче виключити цукор із зони вільної торгівлі з Білоруссю

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі