Україні слід інтенсивніше розвивати альтернативну енергетику - експерти

Поділитися
© legambiente.emiliaromagna.it
У світі зараз можна спостерігати бум зацікавленості та інвестування в альтернативну енергетику. Україна має піти тим шляхом, яким вже пішов Європейський союз, Японія, США, та інші країни.

Україні варто інтенсивніше розвивати альтернативну енергетику, тому орієнтири розвитку цієї галузі в проекті оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року має бути відкориговано, вважають експерти.

"Якщо врахувати можливості Україні, сьогоднішні українські та світові тенденції, зокрема, і щодо здешевіння "зелених" технологій, можна констатувати, що автори стратегії взагалі не збираються розвивати цей напрямок енергетики, який є пріоритетним для країн Євросоюзу та багатьох інших країн світу", - заявив член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень (Київ) Юрій Корольчук.

Україна, за його словами повинна піти тим шляхом, яким вже пішов Європейський союз, Японія, США, та інші країни. "Всі вони дотують альтернативну енергетику", - сказав експерт.

Ю.Корольчук також підкреслив, що під час оновлення стратегії слід було більше врахувати фактори, що впливали на енергетику Україні останні 6 років, серед яких зростання цін на природний газ з $ 95 за тис. кубометрів у 2006 році до $ 425 за тис. кубометрів 2012 року і на на нафту - з $ 50 до $ 110 за тонну.

"У світі зараз можна спостерігати бум зацікавленості та інвестування в альтернативну енергетику. Навіть у попередній стратегії держава більший акцент робила на розвитку відновлюваних джерел енергії", - додав експерт.

Він також звернув увагу на той факт, що в оновленому проекті енергостратегії не враховано пропозиції Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України про збільшення потужності нетрадиційної та відновлюваної енергетики.

"Ми розуміємо, що є групи, які лобіюють розвиток газової енергетики, є лобісти альтернативної енергетики. Але ми точно знаємо, що світ йде шляхом альтернативної енергетики, і в цьому є перспектива", - сказав Ю.Корольчук.

Провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко в свою чергу зазначив, що Енергостратегія має враховувати високу динаміку розвитку альтернативної енергетики, що характерна для України останніми роками.

"Україні слід визначитися, куди ми йдемо, оскільки та політика, яка реалізується зараз, вступає в протиріччя зі Стратегією-2006... Зараз цей вид електроенергетики отримав суттєві преференції, розвивається досить динамічно. Якщо ми беремо курс на розвиток альтернативної енергетики, то це повинно бути передбачено стратегією-2012", - сказав експерт.

Він підкреслив, що стимулювання розвитку зеленої енергетики передбачено однією з директив Євросоюзу, яку Україна зобов'язалася імплементувати зі вступом до Європейського Енергетичного співтовариства. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі