Українців готують до підвищення тарифів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Вартість комунальних послуг може зрости на третину: діючі сьогодні тарифи на комунальні послуги економічно не виправдані, стверджують у Нацкомісії. Рано чи пізно Україні доведеться виконати «тарифну» вимогу МВФ, з цим згоден Хорошковський. Однак поки не визначено спосіб і терміни реалізації даних намірів.

Уряд України уважно ставиться до "тарифних" вимог МВФ і ті завдання, які стоять в рамках програми, повинні бути реалізовані. Питання у способі їхньої реалізації і термінах.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський на прес-конференції в Ялті.

«У нас не стоїть питання підвищення цін на газ. У нас стоїть питання про приведення тарифів до собівартості і економічно обґрунтованого рівня. Це дуже важливе завдання», - сказав він.

Хорошковський підкреслив, що в той же час з іншого боку стоїть питання соціального забезпечення населення: «Завдання уряду зробити це (привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня - ред.) таким чином, щоб населення не постраждало». Він зазначив, що поки не визначено спосіб і терміни реалізації даних намірів.

Діючі в Україні комунальні тарифи - майже наполовину нижче собівартості

Також про те, що діючі сьогодні тарифи на комунальні послуги економічно не виправдані, заявив і голова Національної комісії з питань державного регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов.

За його даними, тарифи на послуги водопостачання та водовідведення покривають тільки 69% їхньої собівартості. Ситуація з ціною на опалення трохи краща - існуючий тариф покриває витрати на 74%. Така ситуація зумовлена зростаючою вартістю складових тарифу, пояснив чиновник.

Через це Нацкомуслуг вирішила перерахувати економічно виправдані комунальні тарифи для населення. Процес перерахунку повинен закінчитися введенням нових тарифів, але одночасно з ведом «компенсаторів» для населення.

«Підвищення тарифів можливе тільки з одночасним ростом можливості населення їх сплачувати, або з введенням державних програм соціальної допомоги», - підкреслив Саратов.

Нагадаємо, після схвалення програми stand-by влітку в 2010 році Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі $1,89 млрд. У грудні 2010 році був виділений другий транш у розмірі близько $1,5 млрд. Після цього виділення коштів за програмою було заморожено через невиконання Україною ряду взятих на себе зобов'язань, зокрема щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення. У рамках програми з МВФ Україна зобов'язалася підвищити тарифи на газ для населення на 30% ще в 2011 році. !zn

Читайте також:

Житлово-комунальні послуги для населення будуть поетапно дорожчати після виборів

Азаров пообіцяв не підвищувати комунальні тарифи після виборів

Жителі тільки 43% будинків знають, скільки дійсно вони споживають води і газу

Тарифи на тепло в Україні - гіпотетичні, а нормативи втрат не відповідають дійсності

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі