Українці міняють гривневі депозити на валютні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
На початку осені банки зіткнулися з найсильнішим з початку року відтоком коштів із гривневих депозитів.

Населення майже вдвічі скоротило обсяг розміщуваних у банках депозитів. У вересні фінустанови залучили у фізичних осіб всього 2,3 млрд грн, тоді як у серпні - у розпал сезону відпусток - 4,3 млрд грн.

При цьому на початку осені банки зіткнулися з найсильнішим з початку року відтоком коштів з гривневих депозитів. Обсяг залишків на рахунках в нацвалюті зменшився на 1,4% - на 2,44 млрд грн, до 177,5 млрд грн, повідомили в Національному банку. У поточному році відтік коштів у гривні був помічений одного разу - у липні, але всього на 0,7 млрд грн, пише "Коммерсантъ-Украина".

- Депозитні ставки почнуть знижуватися в листопаді

Більша частина коштів повернулася в банки, але на валютні рахунки. Попит на готівкову іноземну валюту у вересні виявився рекордним за останні 12 місяців - $2,9 млрд, з яких на депозити надійшло $611 млн - максимальний показник з початку року. Такий значний приплив був очікуваним, оскільки влітку населення лише нарощувало валютні заощадження - щомісяця на $354 млн, $420 млн і $503 млн відповідно.

Підвищений попит на валютні депозити підігрівався девальваційними очікуваннями і зростанням ставок за вкладами у доларах і євро. За даними компанії «Простобанк Консалтинг», більше за всіх за внески в доларах зараз готові платити «Єврогазбанк» - 12% річних, «Фортуна-банк» - 11,5%, «Міський комерційний банк» - 11,4%. Прибутковість депозитів у євро нижча на 1-2 процентних пункта. До кінця вересня річний індекс UIRD склав 8,27% для депозитів у доларах, і 6,81% - в євро.

Це все сприяло тому, що з початку року обсяг коштів на валютних депозитах зріс на $2,7 млрд (+14,6%; до 171,35 млрд грн в еквіваленті), що дозволило валютному портфелю обігнати гривневий за темпами зростання. Заощадження в національній валюті зросли на 12,4%, до 177,5 млрд грн. !zn

Читайте також:

Нацбанк стимулює банки менше залучати валютних депозитів

НБУ: Вкладники повинні більш відповідально обирати банки

Поточні ставки за гривневими депозитами покривають ризик девальвації

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі