Українці споживають майже втричі менше річної норми молока

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© maidan.org.ua
Споживання молока на душу населення в Україні становить 150 кг за раціональної річної норми 380—390 кг. Відстають українці і за рештою молочних продуктів. Для порівняння - середньостатистичний француз з’їдає 440 кг, мешканець країн Скандинавії — 500 кг.

«Обсяг виробництва коров’ячого молока в Європейському Союзі становить 147 млн тонн, із яких 135 млн - товарне. Тобто останнє повністю потрапляє на переробку. Половину сировини виробляють три країни: Німеччина (21%), Франція (18%) та Великобританія (11%)», - розповіла в інтерв’ю ZN.UA Джон Мілнз, експерт проекту ЄС «Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та реалізації європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід)». На спеціалізовані молочні ферми, за її словами, припадає 87% і 56% виробництва сирого молока.

При цьому Дж.Мілнз додала, що виробництво молока в ЄС-27 доволі контрастне: «Якщо порівняти Данію і Румунію, то, фактично, остання надоює більше: 5,8 млн тонн проти 4,6 млн. Але з того більшого на переробку надходить лише 19%, тоді як у Данії - 97. І хоч у Румунії втричі більше корів, ніж у Данії, продуктивність їх надто низька: 3600 кг на корову проти 8300 кг данських. Та й середня кількість корів на фермі істотно різниться: 1,4 голови у Румунії і 85,7 - у Данії. Ситуація у Румунії чимось схожа на ту, що існує в Україні».

Дж.Мілнз зазначила, що нинішня політика щодо молочної галузі в ЄС покликана підтримати конкурентоспроможність виробників і допомогти їм підготуватися до подолання майбутніх труднощів на міжнародній арені і при цьому підтримувати рівень їхніх доходів через здійснення прямих виплат.

«Так, 2009 року відновили призупинені у 2008 році дотації за експорт молочних продуктів. Однак ці субсидії ЄС за погодженням із СОТ зобов’язався скасувати не пізніше 2013 року», - розповіла експерт.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Володимира Чопенка «Урядова жуйка».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі