Україна посилить контроль над імпортом телефонів, електроніки та ювелірних виробів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Платникам єдиного податку, які продають в Україні імпортні ювелірні вироби, годинники та електроніку, доведеться застосовувати касові апарати з паралельним обліком витрат на придбання таких товарів. Однак без посилення контролю на кордоні і ефективної боротьби з корупцією схеми збережуть свою привабливість.

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді проект змін до Податкового кодексу № 11404. Ним вводиться ряд заходів для "належного контролю" над реалізацією товарів іноземного виробництва.

Пильну увагу контролюючих органів буде направлено на платників єдиного податку I-III груп, які займаються торгівлею високоліквідними імпортними товарами - ювелірними виробами, годинниками, побутовою технікою, комп'ютерами та мобільними телефонами.

Їх зобов'яжуть застосовувати реєстратори розрахунково-касових операцій, а підприємців, які не є платниками ПДВ, - ще й вести облік витрат на придбання такого імпорту. Обов'язковою для обліку буде завірена декларантом копія митної декларації, пише "Коммерсантъ-Украина".

- Митниця посилить контроль над імпортом телефонів, оргтехніки і коштовностей

У пояснювальній записці автори законопроекту пояснюють посилення контролю над "єдиноподатниками" тим, що саме через СПД здійснюється реалізація нелегального імпорту кінцевому споживачеві. А в Україну високоліквідний імпорт потрапляє завдяки лібералізації митних процедур. Зокрема, підвищення порогу безмитного ввезення товарів для громадян з 200 до 500 і 1 тис. євро залежно від способу переміщення та вибірковий митний огляд "дають можливість ввезення з комерційною метою високоліквідних товарів і створюють ризики потрапляння незадекларованої продукції у вільний обіг".

Оцінити обсяг тіньового ринку високоліквідних товарів в Держмитниці не можуть. "Цю цифру не зможе назвати жоден співробітник - ні у нас, ні за кордоном", - заявив начальник департаменту боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Держмитниці Олександр Попівняк. Однак у прес-службі відомства зазначають, що найчастіше нелегально намагаються ввезти комп'ютери, ноутбуки, планшети і телефони.

За словами голови Асоціації ювелірів України Дмитра Видолоба, звинувачення уряду не мають під собою підстав. "1 кг виробів із золота коштує 234 тис. грн. Це скільки ж разів потрібно злітати громадянину туди і назад, щоб потрапити під обмеження в 1 тис. євро? - Дивується Видолоб. - Для нашої галузі безмитні ліміти не є принциповими, товар йде з деклараціями".

"Коли я чую такі звинувачення на адресу підприємців, у мене слів немає, - обурена голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва "Єднання" Наталія Кожевіна. - Великі структури відмивають гроші, і уряд нічого не робить щодо них, а проблеми шукають в "єдиноподатників". Тож, окрім посилення податкового тиску на малий та середній бізнес, це нічого не дасть".

На думку президента Асоціації електронного бізнесу Юрія Чайки, контроль за допомогою касових апаратів вирішить проблему лише частково. Адже, крім можливості ввезення товарів фізособами, є корупційні можливості імпорту - значно більшого і за обсягом, і за вартістю товарів.

"Найчастіше нелегально ввозиться товар, що оподатковується високими митами", - говорить Чайка. Привабливість нелегального ввезення з'ясовна, додає член правління Асоціації митних брокерів Борис Магаричев. "Сірий" імпортер звільнений від сплати ПДВ і мит, та ще й продає в Україні такий товар за ціною вище собівартості - все це дає можливість отримання надприбутків. А у легального імпортера 30% прямих витрат йде на сплату податків", - відзначає брокер.

На думку експерта, проблема нелегального імпорту полягає не тільки в СПД. Без посилення контролю на кордоні і ефективної боротьби з корупцією схеми збережуть свою привабливість. За оцінками експертів, вартість послуги митника залежить від ціни товару, його характеристик і складності схеми його ввезення. Однак відкат чиновнику становить не менше 10% від вартості товару.

Калєтнік пообіцяв вирішити проблему з попередніми декларуванням імпорту

Раніше в інтерв'ю ZN.UA Ігор Калєтнік повідомив, що також передбачається створити єдину систему обліку та контролю за товарами між податковою і митницею. За його словами, така система дозволить забезпечити повну прозорість внутрішньої торгівлі, захистить права легальних виробників, зробить неможливою великомасштабну контрабанду, контрафактне виробництво і збут такої продукції. !zn

Читайте також:

Митниця готується посилити контроль над імпортерами

Телефони, привезені з-за кордону, будуть обклеювати акцизними марками

Кабмін вніс у Раду законопроект про податок на багатство

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі