Україна стане незалежною від російського газу до 2020 року, - Мінекології

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
В результаті видобутку альтернативних енергоресурсів Україна може перетворитися з імпортера на експортера газу. Найближчим часом будуть оголошені тендери на видобуток сланцевого газу ще на двох газоносних площах.

Видобуток альтернативних видів палива, в тому числі сланцевого газу, дозволить Україні вже до 2020 року домогтися повної енергетичної незалежності.

Про це 24 травня на регіональному семінарі з питань розробки родовищ сланцевого газу заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький.

Як повідомляє кореспондент ZN.UA, міністр нагадав, що переможцями конкурсів з розробки і видобутку вуглеводнів на Юзівській і Олеській площах стали компанії Shell і Сhevron.

За словами міністра, протягом найближчого часу, до 5 червня, будуть оголошені тендери на розробку і видобуток сланцевого газу ще на двох газоносних площах - Скіфській і Фороській. Переможці цього тендеру стануть відомі через 60 днів.

Ставицький запевнив, що влада не буде створювати перешкод потенційним інвесторам. За його словами, влада Львівської, Харківської та Донецької областей не має претензій до розробників газоносних площ.

У свою чергу, присутній на семінарі посол США Джон Теффт зазначив, що в результаті видобутку даних енергоресурсів Україна може перетворитися з імпортера на експортера газу. «Якщо розвідка і видобуток будуть проводитися грамотно і ефективно, це принципово зміцнить енергетичну самостійність країни», - заявив дипломат.

Нагадаємо, промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах має початися у 2017 році. Буріння на Юзівській площі (Харківська та Донецька обл.) має розпочатися вже у 2013 році, дослідно-промислова розробка - у 2015 році. Початок робіт на Олеській площі (Львівська та Івано-Франківська обл.), заплановано на 2014 рік, дослідно-промислову розробку - на 2016 рік.

За базовим сценарієм, Україна зможе видобувати на Юзівській і Олеській площах 15 млрд куб. м. газу на рік. А оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м. газу. !zn

Читайте також:

У Держгеонадрах переконані, що через 2,5-3 роки взаємини на ринку газу стануть ринковими

Україна визначила переможців щодо Юзівської і Олеської газових площ

Промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах розпочнеться у 2017 році

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі