Україні необхідно переходити на місцеві відновлювані джерела енергії - думка

Поділитися
© legambiente.emiliaromagna.it
Скорочення енергоємності та розвиток безпечних для навколишнього середовища і гаманця споживачів місцевих, в основному відновлюваних, джерел енергії, створює значну кількість нових робочих місць і сприяє виникненню безлічі малих, розосереджених підприємств, що надають енергетичну та фінансову незалежність окремим людям.

Кожен споживач повинен отримати можливість використовувати різні джерела енергії, при цьому структура енергоспоживання має визначатися, виходячи з економічної та екологічної доцільності, пише доцент Нацакадемії державного управління, заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев у статті "Нові можливості для розвитку регіональної енергетики".

Експерт відзначає, що скорочення енергоємності та розвиток безпечних для навколишнього середовища і гаманця споживачів місцевих, в основному відновлюваних, джерел енергії, створює велику кількість нових робочих місць і сприяє виникненню безлічі малих, розосереджених підприємств, що надають енергетичну та фінансову незалежність окремим людям.

Наприклад, за останні два роки в Україні завдяки будівництву об'єктів альтернативної енергетики і впровадженню програм енергоефективності було створено близько 15 тис. нових робочих місць.

Між тим, незважаючи на світові тенденції і взяті Україною зобов'язання перед Європейським енергетичним співтовариством, українська влада обрала протилежний напрямок розвитку енергетики - будівництво великої кількості атомних і "брудних" вугільних теплових електростанцій великої одиничної потужності, і, судячи з проекту оновленої Енергетичної стратегії на період до 2030 року, мають намір рухатися цьому напрямку і в осяжному майбутньому. Єдина причина цього - такий шлях дозволяє зберегти централізоване управління і армію бюрократів, що не несуть ніякої відповідальності за свої рішення, переконаний автор.

"Хоча в Україні щорічно в прямому сенсі "вилітає в трубу" понад 30 млн тонн умовного палива, чиновники продовжують пропагувати принцип "балансу інтересів виробника і споживача", що означає лише одне: завжди перемагає найсильніший - крупний енерговиробник (і фінансово- промислові групи, що "курирують" його)", - підкреслює Рябцев.

Альтернативним джерелом енергії в Донецькій, Луганській, Львівській та Волинській областях, як зазначається у статті, може стати шахтний метан. Запаси цього місцевого ресурсу в Україні, за різними оцінками, складають 12-25 трлн. куб. м, з яких 3-4 трлн. куб. м - промислові запаси.

Істотний внесок в енергетичний баланс Буковини, Закарпаття та Львівщини може внести відновлення гідроелектростанцій (ГЕС) на малих річках. Півстоліття тому в Україні працювали до 1500 малих ГЕС, але через невиправдану централізацію енергопостачання більшість з них були зупинені. В даний час в країні функціонує не більше 80 станцій загальною потужністю близько 100 МВт. Разом вони виробляють близько 300 млн кВт-год на рік, займаючи в енергобалансі України всього 0,2%.

У свою чергу, Одеська, Херсонська, Дніпропетровська області та Крим є найперспективнішими регіонами країни з точки зору геліоенергетики, реально досяжні показники якої оцінюються тут в 270-340 тис. МВт-год на рік. "Однак ані сонячні колектори, ані, тим більше, фотоелементи широкого розповсюдження на півдні та сході України поки і не отримали. Одна з основних причин - великий термін окупності сонячних систем (5-8 років), що в 1,5-2,0 рази більше за європейські показники. Втім, це ненадовго, адже традиційне паливо і енергія продовжують дорожчати", - пише автор. !zn

Читайте також:

Україні саме час розвивати альтернативну енергетику, - експерт

МЕА: Лідерство у відновлюваній енергетиці буде переходити від розвинених країн до нових гравців

Відновлювана енергетика України: Попелюшка чи Фея?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі