Українська економіка до кінця року не зросте до рівня офіційних прогнозів. Експерти не виключають рецесії

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© missuniverse.com
Серед озвучених експертами прогнозів зростання ВВП України найпесимістичніший - мінус 1,2%. Якщо говорити про оптимістичні, то максимальна оцінка - 1,9%. Навіть найоптимістичніші показники, озвучені експертами, значно нижче чинного урядового прогнозу.
За останніми прогнозами адміністрації президента, в 2012 році економіка зросте на 2% (наразі чинний урядовий прогноз - 3,9%). Експерти, опитані ZN.UA, також очікують, що ВВП буде в «плюсі», але меншому.
Формально Україна увійде в рецесію, якщо ВВП скоротиться і в четвертому кварталі. Фахівці цього не виключають. Інтригою ж залишається те, чи вийде економіка за підсумками року хоча б на «нуль».
За оцінками економіста ІК "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковської, він збільшиться на 1-1,5%, начальника відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль» Дмитра Сологуба - на 1%.
Керівник аналітичного відділу «Арт-Капітал» Ігор Путілін прогнозує зростання на 0,5%, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь - на 0,2%.
У той час як керуючий інвестиційними та пенсійними фондами «КІНТО» Микола М'який не виключає, що ВВП скоротиться на 0,2%, керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин - на 0,6%, керуючий партнер Capital Times Ерік Найман очікує нульовий показник. Ці прогнози фахівці вважають найбільш вірогідним сценарієм.
На пропозицію змоделювати динаміку ВВП у разі негативного розвитку відгукнулися не всі. Серед озвучених варіантів найпесимістичніший - мінус 1,2% (Андрій Шевчишин - «у разі глибокої девальвації»). Якщо говорити про оптимістичні, то максимальна оцінка - 1,9% (директор з інвестицій Concorde Capital Андрій Герус).
Нагадаємо, раніше Держстат повідомив, що вперше з 2009 року в третьому кварталі український ВВП скоротився відносно відповідного періоду 2011-го на 1,3% (у першому кварталі було +2%, у другому - +3%). А НБУ оцінив зростання економіки за дев'ять місяців на «трохи нижче» 1,5% (за шість місяців - 2,5%; за сім місяців - 2%; за вісім місяців - 1,5%).
Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Василя Пасочника «Українська економіка: поствиборні вердикти». !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі