Український експорт перевищив межу граничного значення зовнішньоекономічної безпеки

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Незважаючи на всі декларовані урядом наміри позбутися залежності вітчизняної економіки від експортної складової, її рівень перевищив межу граничного значення зовнішньоекономічної безпеки України.

Рівень експортної складової ВВП за перші два кварталу 2012 року досяг 53,4%, перевищивши таким чином межі граничного значення зовнішньоекономічної безпеки України.

Про це йдеться у підготовлених Рахунковою палатою висновках за результатами аналізу та експертизи проекту держбюджету на 2013 рік.

Згідно з Методикою розрахунку рівня економічної безпеки (циркуляр, затверджений Мінекономіки в 2007 році), прийнятною вважається експортна складова ВВП на рівні не більше 50%.

Враховуючи вищевикладене, а також прогнози уповільнення зростання світової економіки, в тому числі країн-основних торговельних партнерів України, у Рахунковій палаті заявляють, що «заплановане на наступний рік зростання економіки на 3,4% є досить оптимістичним і буде базуватися насамперед на статистичному ефекті низької бази порівняння».

Нагадаємо, що саме залежність України від експорту призвела до значного падіння економіки у кризові 2008-2009 роки. Тоді падіння світового попиту на 60% на українську металургійну продукцію і на 80% - на хімічну (як основні складові експорту) призвело до падіння на 15% ВВП України.

Про те, що Україна повинна диверсифікувати структуру свого експорту, заявляли не один раз і не в одному відомстві.

У листопаді ще 2011 року Верховна Рада навіть ухвалила урядовий закон про державну фінансову підтримку національного експорту: закон передбачає створення державного експортно-кредитного агентства (ЕКА). !zn

Читайте також:

В уряді більше не хочуть покладатися на Фірташів, Пінчуків та Ахметових

Рада схвалила створення механізму підтримки національного експорту

Янукович визнав, що Україна втрачає конкурентні переваги на традиційних експортних ринках

Азаров визнав провал торговельно-економічних місій України за кордоном

Україна невблаганно перетворюється на ресурсний придаток Китаю

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі