Український Мінфін пророкує, що наступний рік буде складним для всього світу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Наступний 2013 рік може виявитися складнішим для світової економіки, ніж кризовий 2008-й, прогнозує директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук.

Наступний 2013 рік може виявитися складнішим для світової економіки, ніж кризовий 2008-й, прогнозує директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук.

Таку думку вона висловила під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого 12 липня Лігою фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Ресурсів буде недостатньо для всіх – кращі позичальники будуть мати більше можливостей для запозичень, - уточнила представник Мінфіну. – Ризики повсюди в світі збільшилися, у т.ч. в нашій країні. Тому зараз перерозподіл (коштів – ред.) відбувається, передусім, через ОВДП в бюджет, а вже через бюджет – в інвестиційні проекти, в економіку. Недарма в світі прийнято вважати, що саме суверен – найнадійніший позичальник».

Директор же департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст констатував, що чимало країн вже стикається з проблемою отримання позик. Водночас, за його словами, гроші в світі таки є, і друкуються вони доволі швидкими темпами (зокрема, у Європі, США). «Концентрація нашого Мінфіну на внутрішньому ринку за таких умов – правильне рішення», - підкреслив представник центробанку.

На думку Дубихвоста, сьогодні Україна більш підготовлена до зовнішніх викликів, ніж ще рік тому. Індикатором цього може слугувати й те, що певне зменшення резервів НБУ відбулося, передусім, через активне повернення зовнішніх боргів України, а не, скажімо, через підвищений попит населення на валюту на готівковому ринку.

Крім того, стан справ на валютному ринку України набагато кращий, ніж рік тому. Наприклад, від’ємне сальдо продажу готівкової валюти населенню за минулий рік становило $13,5 млрд. Ці кошти пішли на погашення кредитів в еквіваленті 30 млрд грн, одночасно депозити у валюті зросли на 36 млрд грн – у цілому це $8,2 млрд. Тобто понад $5 млрд залишилося поза банківською системою”, - зауважив представник НБУ.

Він також зауважив, що з початку поточного року розмір валютних кредитів зменшився на $2 млрд, одночасно зросли на $1,2 млрд депозити у валюті. Тобто банківська система отримала $3,2 млрд за рахунок погашення кредитів та на депозити. Від’ємне сальдо продажу готівкової валюти населенню становить $3 млрд.

“Тобто населення скільки купило, стільки й принесло до банків. Нічого, як то кажуть, “мимо каси” не пройшло. І це характеризує ситуацію як дуже добру”, - уважає Олександр Дубихвіст.

Те, що Мінфін планує продовжувати залучення коштів на внутрішньому ринку і пропонує ринку такий інструмент, як казначейські зобов’язання для населення - це дуже добре і це можна тільки вітати, впевнений Олександр Дубихвіст.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі