Українці масово понесли валюту в обмінники, злякавшись нового податку

Поділитися
Українці масово понесли валюту в обмінники, злякавшись нового податку © Андрій Товстиженко, DT.UA
У Нацбанку вже побачили вплив на ринок готівкової валюти законодавчих нововведень, які спрямовані нібито на те, щоб зробити курс ще більш стабільним.

У Національному банку України заявляють, що в останні дні після анонсування, а також введення низки змін валютного регулювання обсяг продажу готівкової валюти істотно збільшився.

Про це заявив глава комітету із запобігання проведення недобросовісних валютних операцій НБУ Юрій Горшков на прес-конференції у четвер, 22 листопада.

«У порівнянні з минулим тижнем щоденний обсяг здачі валюти населенням збільшився на 50% з гаком відсотків», - сказав Горшков. При цьому він не назвав більш конкретних цифр. Разом з тим, представник Нацбанку додав, що найближчим часом гривня буде стабільною, і немає ніяких підстав для її девальвації.

Українці у жовтні купили валюти на $2,2 млрд, мало не побивши рекорд

Горшков також зазначив, що Національний банк на сьогодні вважає достатнім рівень обов'язкового продажу експортної виручки і найближчим часом підвищувати його не має наміру. «50% більш ніж достатньо для того, щоб задовольнити попит», - сказав він.

У НБУ розповіли, як уникнути сплати 15% податку на обмін готівкової валюти

Нагадаємо, що у понеділок, 19 листопада, НБУ скористався передбаченим законодавством правом і ввів обов'язковий продаж 50% валюти експортерами та паралельно з цим зменшив терміни розрахунку за зовнішньоекономічними контрактами з 180 до 90 днів. Нацбанк України також зобов'язав конвертувати в гривню валютні перекази на користь фізичних осіб на суму 150 тис. грн (в еквіваленті) і більшу.

Також на поточному тижні у Верховній Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою», яким пропонується ввести 15%-й збір до Пенсійного фонду з суми операцій з продажу готівкової валюти. При цьому в експертному співтоваристві відразу ж звернули увагу, що введення податку з продажу готівкової валюти може призвести до тінізації валютного ринку.

У НБУ підкреслюють, що введення податку на продаж валюти спрямовано насамперед на боротьбу зі спекуляціями на готівковому валютному ринку.

Податкова міліція обіцяє не «кошмарити» українців за дрібний обмін валют


Нагадаємо, що 20 листопада профільний Комітет Верховної Ради відкликав законопроект № 11433, що пропонує встановити 15%-й збір до Пенсійного фонду з операцій продажу готівкової валюти фізособами. Відкликання було здійснено для доопрацювання документа і узгодження позицій Кабінету міністрів, Нацбанку та громадськості. !zn

Читайте також:

Регіонали не подали жодних розрахунків для 15%-го податку на продаж валюти

НБУ погрожує «валютникам» кримінальною відповідальністю

НБУ розпорядився конвертувати 50% валютної виручки експортерів у гривню

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі