Українці у 2011 році скупили $13,5 млрд валюти

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За підсумками 2011 року населення придбало у банків іноземної валюти на $31,7 млрд, тоді як продало їм всього $18,2 млрд. Пік скупівлі інвалюти українцями припав на вересень - чиста купівля склала $2,1 млрд, максимум із кризового листопада 2008 року.

Торік населення України купило у банках іноземної валюти на $13,4 млрд більше, ніж здало в обмінники (в еквіваленті), свідчать дані Національного банку України (НБУ).

У цілому обсяг операцій на готівковому валютному ринку за підсумками 2011 року досяг $50 млрд. З цієї суми 63,5% ($31,7 млрд) припало на купівлю фізособами доларів, євро тощо, і, відповідно, 36,5% (або $18,2 млрд) - на їхній продаж банкам.

Пік скупівлі іноземної валюти населенням припав на осінні місяці минулого року. Так, обсяг чистої купівлі у листопаді склав $1,37 млрд, у жовтні - $1,41 млрд, а вересень і зовсім став рекордсменом.

Як повідомлялося, за підсумками вересня українці придбали у банках інвалюти на $2,1 млрд більше, ніж здали до обмінників, що стало рекордним показником з часів кризового листопада 2008 року.

Разом з тим, найспокійнішим місяцем для Нацбанку став грудень, за підсумками якого було зафіксовано мінімальний обсяг чистої купівлі валюти населенням - "всього" $740 млн.

Відносно непоганим для готівкового валютного ринку також виявився січень 2011-го, коли фізособи придбали на $0,86 млрд більше, ніж здали в обмінні пункти, а також липень ($0,87 млрд) і серпень ($0,82 млрд).

Нагадаємо, що з 23 вересня населення України не може обмінювати валюту без наявності паспорта (раніше без документів можна було купити-продати валюти на 15 тис. грн). Трохи пізніше, з 28 жовтня, НБУ трохи спростив процедуру продажу валюти банкам - для цього клієнту достатньо пред'явити будь-який документ, що засвідчує особу. Однак придбати валюту, як і раніше, можна тільки за паспортом.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі