Рівень інфляції у 2010 році зупинила бідність українців

Поділитися
Перший заступник голови Держстату Вадим Піщейко заявив, що в Державній службі статистики вважають, що подорожчання продуктів не дуже вплинуло на інфляцію через обмеженість купівельної спроможності українців.

«Безумовно, основний інфляційний чинник у 2010 році - це підвищення цін на продукти харчування. Тарифи у минулому році практично не піднімалися, побутова техніка, електроніка дешевшали», - сказав він.

При цьому, за словами Піщейка, підвищення цін на продтовари у 2010 році не призвело до значного зростання інфляції за підсумками року.

«Одна з причин, чому подорожчання продуктів харчування не дало дуже серйозного ефекту - обмеженість купівельної спроможності громадян. Якщо у 2010 році вони витрачали більше на їжу, то на інші товари і послуги у них залишалося менше грошей. Відповідно, частина цих товарів і послуг подешевшала, врівноваживши баланс», - зазначив перший заступник голови Держстату.

Піщейко вважає, що у 2011 році причиною інфляційного зростання стане підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Також заступник голови Держстату відкинув припущення про те, що індекс інфляції розраховується необ'єктивно або під тиском влади.

Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2010 року склала 9,1%. Уряд заклав у держбюджет в 2011 році прогноз інфляції на рівні 8,9%. Експерти сумніваються в можливості стримати інфляцію на цьому рівні. НБУ вважає своїм пріоритетним завданням саме стримування інфляції.

За матеріалами Деловая столица

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі