В Ірані заборонили вживати слово «долар»

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Іранська влада знайшла оригінальний спосіб боротьби з валютною кризою, що розгортається у країні на тлі посилення міжнародних санкцій. Поряд з традиційними інтервенціями Центробанку і обмеженням продажу іноземної валюти, громадянам тепер заборонено згадувати слово «долар». Щоправда, поки ця заборона діє негласно і стосується тільки SMS.

Місцеві жителі у вівторок, 10 січня, з подивом виявили, що SMS, які містять слова «долар» і «іноземна валюта», просто не доходять до адресатів. При цьому ті ж самі повідомлення, але без зазначених слів, безперешкодно доставляються з телефону на телефон, передає Reuters.

Проблем з валютою Іран почав зазнавати з початку 2012 року. Так, минулого тижня курс іранського ріала втратив 20% по відношенню до долара - і це незважаючи на інтервенції в розмірі 200 млн дол, проведені на торгах 4 січня місцевим Центробанком.

Даних заходів було вжито після провалу місцевої валюти з 13,5 тис. ріалів до 18 тис. ріалів за долар, що змусило ЦБ втрутитися та встановити фіксований курс американської валюти на рівні 14 тис. ріалів. Одночасно для громадян було удвічі знижено ліміт купівлі готівкових доларів при виїзді за кордон - до 1 тис. дол.

Влада Ірану стверджуює, що помітних ​​причин для послаблення курсу немає, а ті коливання, які відбуваються, є наслідком психологічного тиску на учасників ринку. Серед причин, що опускають курс ріалу, називають загострення ситуації навколо країни і посилення міжнародних санкцій, проте у Тегерані запевняють, що ці чинники або зовсім не впливають на економіку країни, або їх вплив дуже обмежений.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі