У Кабміні вирішили, хто має право постачати населенню газ

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд визначив перелік гарантованих постачальників газу для споживачів України всіх груп.

Кабінет міністрів України (КМУ) затвердив гарантованих постачальників природного газу для споживачів країни. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в Києві у середу, 25 липня.

Зокрема вирішено, що великим підприємствам і підприємствам теплоенергетики (ТКЕ) газ постачати буде НАК "Нафтогаз України". А гарантованим постачальником природного газу населенню, бюджетним організаціям і дрібним підприємствам виступлять підприємства з газопостачання та газифікації (міськ- і облгази).

- Облгази: Закріплювальний переділ

Бойко уточнив, що ухвалення такої постанови обумовлено вступом України в Європейське енергетичне співтовариство та необхідністю уточнити гарантованого постачальника газу, як це випливає із закону України про ринок природного газу.

"В Європі кожен споживач повинен знати, хто йому може поставити газ і куди той може звернутися, щоб йому гарантовано його газ поставили", - сказав Бойко.

Як повідомлялося, у липні 2010 року Верховна Рада прийняла закон "Про функціонування ринку природного газу", а у квітні поточного - зміни до закону "Про трубопровідний транспорт" щодо реформування нафтогазового комплексу (зобов'язання України при вступі Енергетичне співтовариство).

Нагадаємо, що масштабна приватизація більше двох десятків міськ- і облгазів, в яких держава володіє пакетами акцій, будуть виставлені на продаж протягом липня і серпня. Інвесторам будуть запропоновані пакети акцій розміром від 0,71% до 26%. При цьому у власності держави залишиться по 25% акцій кожного підприємства. Зокрема, держава продасть частки в «Миколаївгазі», «Сумигазі», «Дніпропетровськгазі», «Луганськгазі», «Запоріжгазі» і «Кримгазі» (міноритарні частки в цих компаніях належать структурам Дмитра Фірташа).

Раніше голова ФДМ Олександр Рябченко заявив, що російський «Газпром» є одним з головних претендентів на купівлю державних пакетів акцій газопостачальних компаній. «У перших рядах будуть ті, хто вже зараз працює на цьому ринку. Першим стоїть «Газпром» і інший російський бізнес, який уже розуміє, як можна вести справи в українських облгазах», - сказав Рябченко (нагадаємо, що «Газпром» володіє акціями п'яти українськими облгазами через "РосУкрЕнерго", однак від інтересу до приватизації облгазів відхрещується ). !zn

Читайте також:

Приватним облгазам подарували мільярд доларів, щоб похизуватися перед Європою

Україна надала доступ до своєї ГТС приватному бізнесу

«Газпром» відхрещується від інтересу до приватизації українських облгазів

Олігархів після купівлі облгазів змусять встановлювати лічильники населенню


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі