У Міністерстві фінансів за дорученням Януковича проходить безпрецедентна перевірка

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У Міністерстві фінансів України з понеділка, 3 жовтня, за дорученням президента Віктора Януковича проходить комплексна перевірка діяльності міністерства, яка не має аналогів за своїми масштабами, із залученням великої кількості представників різних відомств.

Зокрема, як стало відомо ZN.UA від високопоставленого джерела у Кабінеті міністрів, після понеділкового засідання Комітету з економічних реформ президент В.Янукович попросив голову Мінфіну Федора Ярошенка залишитися, додавши при цьому фразу «Я вже втомився вам робити зауваження».

За словами джерела, згідно з документом мета міжвідомчої комісії - перевірка стану виконання Міністерством фінансів завдань, визначених актами і дорученнями президента щодо реалізації державної бюджетної, фінансової і митної політики.
Після отримання цієї інформації ZN.UA звернулося до голови Контрольно-ревізійного управління адміністрації президента Анатолія Балюка. За його словами, перевірка є «плановою» - оскільки проводиться згідно з указом президента, який було підписано ще у серпні.

На даний момент близько 70 представників від Держфінінспекції (колишнє ГоловКРУ), Мінекономіки, Державної податкової служби (ДПС), Рахункової палати, Держказначейства, Міністерства юстиції, Інституту стратегічних досліджень, Контрольно-ревізійного управління Адміністрації президента займаються комплексною перевіркою діяльності Мінфіну.

Також у перевірці беруть участь співробітники СБУ, які з'ясовують адекватність реагування керівництва Мінфіну на сигнали нецільового використання та відмивання бюджетних коштів. Також перевіряється використання коштів Резервного фонду бюджету.

При цьому Держфінінспекція (екс-ГоловКРУ), за словами джерела, вперше отримала доступ у Міністерстві фінансів до документів, пов'язаних із рефінансуванням і рекпапіталізацією банків, а також розміщенням облігацій. Варто зазначити, що ніколи раніше Мінфін, під прикриттям держтаємниці, ці документи КРУ не передавав.

Планується, що дана перевірка триватиме до 19 жовтня.

Окрім того, згідно з указом, будуть перевірятися також Державна митна служба (перевірка почнеться у п'ятницю), Держадміністрація річкового і морського транспорту, а також Запорізька, Житомирська, Луганська і Дніпропетровська області (до кінця року).

Відзначимо, що, з одного боку, невдоволення президента В.Януковича діяльністю Міністерства фінансів і зокрема його головою Федором Ярошенком відомо давно. З іншого боку, - подібні перевірки вже проходили у Запорізькій і Житомирській областях, а також у Міністерстві оборони України, однак до жодних значущих кадрових змін або змін політики, що проводяться цими органами влади, це не призвело. Тим не менше, саме для Міністерства фінансів така комплексна перевірка безпрецедентна.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі