На додаток до Митного союзу, Україні доведеться вступити ще і в ЄЕП

Поділитися
Якщо Україна все-таки прийме рішення вступити до Митного союзу, то потім їй доведеться вступити ще і в Єдиний економічний простір (ЄЕП). Процес приєднання може бути завершено вже до кінця року, оскільки українська сторона вже деякий час вивчає договірно-правову базу.

Якщо Україна все-таки прийме рішення вступити до Митного союзу, то потім їй доведеться вступити ще і в Єдиний економічний простір (ЄЕП). Процес приєднання може бути завершено вже до кінця року, оскільки українська сторона вже деякий час вивчає договірно-правову базу.

Про це в інтерв'ю газеті «Коммерсантъ-Украина» заявив секретар МС Сергій Глазьєв.

«Митний союз - це фундамент, перший етап інтеграції. Наступним етапом стане Єдиний економічний простір...Україна не має сенсу зупинятися на етапі МС. Скасування експортних мит у нас досягається саме в рамках ЄЕП. Теоретично, для України можна зробити виняток і скасувати мита вже на етапі МС, але тільки ЄЕП вирішує ключові для України питання: зниження транспортних тарифів, доступ до енергоносіїв і, що особливо важливо для багатьох українців, - вирішення проблем ваших трудових мігрантів», - сказав С.Глазьєв.

За словами чиновника, на сьогодні в рамках ЄЕП вже підписано пакет із 17 договорів, які набудуть чинності з 1 січня 2012 року. Що стосується механізму інтеграції України до МС і ЄЕП, то він буде виглядати наступним чином: юридично вступ полягає у підписанні протоколу про приєднання приблизно до 80 договорів МС плюс 17 договорів ЄЕП, при цьому протокол ратифікується в парламенті одним голосуванням, немає необхідності ратифікувати всі 80 документів окремо.

«Можливе, звичайно, і поетапне приєднання, але є певний мінімум угод, які потрібно ратифікувати відразу, - їх не менше 50. Україна також може зробити паузу, перш ніж вступити в ЄЕП. Києву надано всю інформацію про принципи та особливості функціонування МС і ЄЕП, українська сторона вже деякий час вивчає договірно-правову базу», - уточнив С.Глазьєв.

Нагадаємо, що Україна у 2004 році вже ратифікувала угоду про створення Єдиного економічного простору, але з застереженнями. За словами секретаря МС, Україні все одно доведеться починати процес приєднання, оскільки документи, ратифіковані Україною, не повною мірою відповідають сьогоднішній ситуації.

Також С.Глазьєв відзначив, що «МС - це досить зобов'язуча форма інтеграції». «Застереження на кшталт "ми приєднуємося тільки у тій частині, яка не суперечить українській Конституції", так само як і інші туманні обмеження, які Україна любила декларувати раніше, у даному випадку працювати не будуть», - заявив він.

Нагадаємо, що в Україні проходять жорсткі дискусії про можливість вступу країни до Митного союзу. Противники вступу вважають, що подібний крок не дозволить Україні продовжити співробітництво щодо Зони вільної торгівлі з Європою і викличе складнощі в рамках СОТ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі