У Нацбанку побачили ще більше аргументів для зміцнення гривні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За словами радника голови НБУ Валерія Литвицького, платіжний баланс за підсумками серпня зміцнив фундамент стабільності гривні.

Невеликий дефіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками січня-липня у серпні змінився невеликим профіцитом (за підсумками восьми місяців), але в цілому платіжний баланс близький до рівноважного, що зміцнює фундамент стабільності гривні.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

"Другий місяць поспіль платіжний баланс більш близький до рівноважного, ніж очікувалося, що підтверджує наявність фундаментальних підстав для стабільності гривні", - сказав він у четвер, 27 вересня, відповідаючи на запитання про попередні дані про стан платіжного балансу країни за 8 місяців цього року.

Глава НБУ проти «девальваційного допінгу» для економіки

Радник голови НБУ нагадав, що в аналогічний період 2011 року платіжний баланс не був таким рівноважним, і Нацбанку довелося активніше брати участь у валютних операціях, що ускладнювало виконання завдання щодо цінової стабільності.

"У серпні цього року тенденція стабільності курсу і купівлі валюти Нацбанком спиралася не на випадкові чинники, а на базову макроекономічну основу. За попередніми даними, у серпні приплив прямих іноземних інвестицій дещо зріс порівняно з липнем і вже більшою мірою покриває відтік на поточному рахунку", - підкреслив Литвицький.

Він додав, що стабілізувався також рух грошей поза банками, що означає зміцнення довіри населення до національної валюти.

За його словами, в серпні, як і в липні, реальний сектор був присутній на ринку запозичень, а динаміка експорту хоча і трохи сповільнилася, але залишилася у позитивній зоні.

Керівник групи радників глави НБУ також звернув увагу, що в липні значним ситуативним фактором було розміщення Мінфіном єврооблігацій на $2 млрд, тоді як у серпні подібний фактор відсутній, проте стан фінансового рахунку виявилося навіть кращим, ніж у липні.

Як повідомлялося, дефіцит платіжного балансу України в 2011 році склав $2,46 млрд, а за підсумками січня-липня цього року - $0,31 млрд, покращившись за липень на $0,81 млрд завдяки розміщенню єврооблігацій на $2 млрд. !zn

Читайте також:

Україна повинна відмовитися від прив'язки гривні до долара - Янукович

Екс-міністр фінансів впевнений, що Нацбанк буде тримати гривню до виборів

Уряд спрогнозував курс гривні у 2013 році: 8,11-8,2 за долар

Російські експерти спрогнозували падіння гривні до 9,2 за долар

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі