В очікуванні девальвації гривні українці готові робити великі покупки

Поділитися
Споживчі настрої українців у вересні погіршилися за всіма пунктами, окрім одного - бажання робити великі покупки. Цей індекс пов'язаний з девальваційними очікуваннями, які сильно виросли у вересні.

У вересні 2012 року індекс споживчих настроїв (ІСН) погіршився на 4,8 пункту до 81,8. Про це свідчать дані дослідження, яке щомісячно проводить GfK Ukraine.

Індекс поточного особистого матеріального становища втратив 3,2 пункти і становить 80,5.

Індекс доцільності робити великі покупки виріс на 3,2 пункти до 80,7.

Очікування перспектив розвитку економіки погіршилися на 8,1 пункту до значення 82,6. Погіршився і індекс девальваційних очікувань українців - на 7,3 пункту до 142,1.

Як відзначають у GfK Ukraine, основним чинником погіршення споживчих настроїв, очевидно, стали коливання курсу долара на початку осені. Індекс девальваційних очікувань виріс, потягнувши за собою і індекс інфляційних очікувань. Одночасно зріс індекс доцільності великих покупок, який часто позитивно реагує на очікування девальвації.

«Громадяни з усе більшим побоюванням чекають завершення передвиборчої кампанії, нервово реагуючи на найменші зміни курсу долара до гривні. Погані новини про стан світової економіки і негативні прогнози українських економістів не покращують економічних очікувань українців», - коментують аналітики GfK Ukraine. !zn

Читайте також:

Експерти прогнозують падіння ВВП України в 2012 році

В агентстві Fitch припускають падіння гривні на 10% до кінця року


Промвиробництво у вересні звалилося на 7%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі