У Росії визнали небезпеку сланцевого газу для "Газпрому"

Поділитися
Раніше у "Газпромі" неодноразово заявляли, що зростання видобутку сланцевого газу у США схоже на "голлівудський фільм". Тепер же російські чиновники визнали небезпечною можливість експорту зі США палива, яке, як очікується, буде у кілька разів дешевшим за трубопровідний газ, який постачається Росією в Європу за довгостроковими контрактами.

У російській монополії з експорту газу з 2016 року можуть виникнути труднощі з продажем газу в Європі, бо у США до цього часу закінчать зведення потужностей для експорту сланцевого газу. Така думка міститься в листі Мінекономрозвитку Росії, складеному за підсумками наради за участю декількох міністерств. Раніше чиновники настільки гостро на тему "сланцевої революції" не висловлювалися.

У Мінекономрозвитку РФ стурбовані не тільки ситуацією на зовнішніх ринках, але і на внутрішньому - конкуренцію "Газпрому" все частіше складають незалежні від держави компанії. Так, у середині серпня стало відомо, що "Е.Он Росія" - оператор шести ГРЕС у країні - відмовився від послуг "Газпрому" і його дочірніх підприємств на користь "Новатека".

У зв'язку зі зростанням конкуренції на ринку "Газпрому", як вважають чиновники, необхідно підвищувати ефективність інвестицій, зокрема, якість управління інвестпрограмою. У зв'язку з цим в Мінекономрозвитку РФ вважають, що "Газпром" має узгоджувати свої витрати з профільними міністерствами пооб'єктно. Крім того, чиновники повинні стежити за реалізацією інвестпрограм.

США протягом останнього десятиліття активно розробляють родовища сланцевого газу, через що ця країна зуміла обійти Росію за обсягами видобутку палива. Це дозволило США вийти практично на повне самозабезпечення газом. Крім того, США і Канада з середини 2010-х років мають намір активно експортувати паливо, яке, як очікується, буде в кілька разів дешевшим за трубопровідний газ, що постачається Росією в Європу за довгостроковими контрактами.

У "Газпромі" неодноразово заявляли, що зростання видобутку сланцевого газу у США схоже на "голлівудський фільм". У середині липня топ-менеджер "Газпром експорту" Сергій Комлєв заявив, що США, швидше за все, не зможуть організувати вигідний експорт сланцевого газу за кордон.

Відзначимо також, що у 2010 році Україна видала ліцензії на розвідку сланцевого газу для Exxon Mobil і Shell.

У травні 2012 року стали відомі переможці конкурсу щодо розробки Юзівської (Донецька область) та Олеської (Львівська область) газових площ. Ними стали Shell і Chevron, відповідно. Очікується, що промисловий видобуток на цих ділянках почнеться в 2018-2019 роках. !zn

Читайте також:

Україна оцінює свої запаси сланцевого газу не так високо, як американські геологи

Болгарія заборонила розвідку сланцевого газу через шкоди екології

Італійська Eni буде видобувати сланцевий газ у Львівській області

Видобуток сланцевого газу вимагає постійного вивчення впливу на екологію, - польський міністр

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі