У Митному союзі вирішили, що можуть вказувати Україні, коли і як підписувати ЗВТ з ЄС

Поділитися
© ZN.UA
Україна повинна проводити консультації з державами-учасниками Митного союзу і з Росією перед підписанням угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, вважає відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв.

"Маю сказати, що українське керівництво офіційно ухиляється поки від проведення будь-яких перемовин щодо участі в наших інтеграційних процесах і, як ми бачимо, продовжує стару лінію ... - зону вільної торгівлі з Європейським Союзом", - сказав він на конференції "Перспективи євразійської інтеграції України" в Києві у четвер, 15 грудня.

С.Глазьєв додав, що українське керівництво також не веде консультацій ані з Митним союзом, ані з Росією щодо можливих наслідків участі України у ЗВТ з ЄС.

Є ризики, що входження України у ЗВТ з Європою призведе до розмивання відносин вільної торгівлі з Митним союзом та іншими державами СНД, - Глазьєв

"По правді кажучи, за тією угодою, підписаною у Санкт-Петербурзі місяць тому, будь-яка сторона, якщо вона укладає з якоюсь третьою стороною, тим більше такою значною як ЄС, преференційну угоду про ЗВТ, вона зобов'язана провести консультації з партнерами", - підкреслив С.Глазьєв.

При цьому він додав: "Ми, звичайно ж, не можемо бути байдужими до того, на яких умовах Україна збирається підписувати угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом ... Є ризики, що входження України у відносини вільної торгівлі з Європою призведе до розмивання відносин вільної торгівлі з Митним союзом та іншими державами СНД, які цю угоду підписали".

За словами С.Глазьєва, безпосередній ефект участі України у Митному союзі з Росією, Білоруссю і Казахстаном дозволив би збалансувати Україні свої платіжні стосунки з зовнішнім світом за рахунок покращення торгівлі приблизно на $9 млрд.

МС не може бути байдужим до того, на яких умовах Україна збирається підписувати угоду про ЗВТ з Євросоюзом

Доповідач уточнив, що це тільки попередні розрахунки. За його словами, Україні необхідно прийняти політичне рішення про участь у Митному союзі і єдиному економічному просторі в рамках СНД. С.Глазьєв відзначив, що українському суверенітету більше загрожує участь в ЄС, що підтверджується нинішньою ситуацією у деяких країнах ЄС, де національний уряд фактично очолюють єврокомісари.

"Зараз, спираючись на досвід трирічної роботи Митного союзу, керівники трьох держав прийняли рішення перейти до нової фази інтеграції. Створено Євразійську економічну комісію. У понеділок пройде перше засідання вищого органу цієї комісії на рівні голів держав, де буде сформовано нову структуру управління", - повідомив С.Глазьєв.

Українському суверенітету більше загрожує участь в ЄС, - Глазьєв

"Створення Митного союзу і єдиного економічного простору створюють спільний ринок товарів, послуг, капіталу і праці. Україна брала участь в обговоренні і підготовці відповідних документів. Тому, з моєї точки зору, приєднання України до договірно-правової бази Митного союзу і єдиного економічного простору будь-яких технічних чи юридичних проблем не несе", - підкреслив він.

С.Глазьєв також сказав, що у п'ятницю буде ухвалено рішення про приєднання Росії до Світової організації торгівлі, і "тим самим знімається останній аргумент наших опонентів, які заявляли, що Росія не член СОТ, а Україна член СОТ, ми знаходимося на різних рівнях міжнародного права, і це перешкоджає інтеграції".

Він зазначив, що учасники Митного союзу не намагаються створити замкнутий простір. "Ми сьогодні ведемо перемовини про створення зони вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі, яка є кроком до Євросоюзу", - повідомив він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі